Balatonfűzfő

2014.01.02. 13:10

Kidobják Ságvárit

Balatonfűzfő – A képviselő-testület döntése értelmében a településen megváltoztatják azokat az utcaneveket, melyek eddig az önkényuralmi politikai rendszerekhez kötődő személyek nevét viselték.

Varga Domokos Péter

Erről a legutóbbi, még decemberben tartott ülésükön határoztak a városatyák. Az ügy előzményeiről lapunkban többször is írtunk. A testület – igazodva a törvényi előírásokhoz, tavaly januári és februári ülésén is napirendre tűzte az utcanév-változtatásokat. Élve a törvény által hagyott lehetőséggel, úgy döntöttek, hogy a több közterületi elnevezéséről is beszerzik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását. Ám az MTA szakvéleményének megismerése után Marton Béla polgármester úgy gondolta, ennek alapján a képviselő-testület nem tud megalapozott döntést hozni. Ezért ismételten az MTA-hoz fordult, kérve egyértelmű állásfoglalásukat. Miután az újabb szakvélemény megérkezett, ismételten napirendre tűzték a kérdést.

Egy Lenin nevét tartalmazó utcanévtábla, mellyel kapcsolatban nem volt szükség tudományos állásfoglalásra. Felvételünk illusztráció, nem Balatonfűzfőn készült (Fotó: Varga Domokos Péter)

 

Az MTA a Fürst Sándor, Kállai Éva, Kulich Gyula, Rózsa Ferenc, Sallai Imre, Ságvári Endre és Jankovics Lajos utcanevek megváltoztatását javasolta, mivel értelmezésük szerint ezek a személyek részt vettek a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában.

A testület legutóbbi ülésén úgy döntött, kikérik a lakosság véleményét, várva Balatonfűzfő közigazgatási területén ingatlannal, telephellyel, székhellyel rendelkező jogi személyek javaslatait az új elnevezésekről. A felhívást január közepén teszik közzé, harminc napig várják a beérkező javaslatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!