Belföld

2009.02.09. 03:28

Védelem a lőtéren - 1,7 millió euró jut a rekonstrukcióra

<b>Veszprém</b> - Mintegy 1,7 millió euró támogatást nyert a Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Ügynökség a lőtérként használt terület rekonstrukciójára.

Varga Ibolya

A beruházásról szombaton délelőtt a HM Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-nél tartottak tájékoztatót dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter vezetésével. A miniszter emlékeztetett, hogy korábban Veszprémben dolgozott, ezért is fontos neki, hogy megőrizzék ezt a természeti értéket.

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter a tájékoztatón elmondta: az európai hadsereg által használt természetes területek egyik fő jellemzője, hogy a nagyközönségtől való elszigeteltségük miatt érintetlenül őriznek meg természetes élőhelyeket. 

Csák Gábor
dandártábornok ismertette, hogy Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű lőtere a Natura 2000 hálózat része és hogy a támogatási összeg az első olyan forrás, amit közvetlenül Brüsszelből utalnak a LIFE közösségi program költségvetéséből.

A Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Ügynökség, a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és az Aquaprofit Zrt. alkotja a konzorciumot, melynek képviselői írták alá szombaton a szerződést, melyben meghatározták a következő öt év feladatait. 

Balogh László,
a nemzeti park igazgatója a természetvédelmi oltalom alatt álló területek fontosságára, értékeire hívta fel a figyelmet. Kulcsár Zsolt, a Verga Zrt. vezérigazgatója azt fejtette ki, hogy nem könnyű, de nem is lehetetlen olyan területen gazdálkodni, melyet katonai célokra is használnak, és folyamatos feladatuk az élőhelyek őrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!