Belföld

2009.05.21. 06:57

Kellemetlen meglepetések az adócsomagban

Budapest - A Népszabadság szerint kellemetlen meglepetések vannak a jövő évi adócsomagban. A cikk példaként említi, hogy a tervek szerint újra lenne hálaadó, amit nem az örökölt ingatlan, hanem az örökölt cég után kellene majd fizetni.

Szausev Xénia

A napilap csütörtöki száma arról is ír, hogy bezárnák ugyanakkor az ingatlanok adásvételéhez kapcsolódó illetékkiskaput is. Most ugyanis az ingatlanokat egy cégbe viszik be, és azt adják-veszik azért, hogy ne kelljen az illetéket megfizetni.

A tervezett új rendelkezés szerint viszont azon cégek adásvétele esetén illetéket kell fizetni, amelyek ingatlantulajdonnal rendelkeznek. Ezzel párhuzamosan viszont az ingatlanvásárlás illetéke jelentősen csökkenne: alapesetben - nem lakóingatlanoknál - 10-ről 4 százalékra, lakóingatlanoknál pedig a 4 milliós érték felett fizetendő 6 százalék mérséklődne 2 százalékra.

A Népszabadság szerint az előterjesztésből kiderül, hogy a jövő évi adócsomaggal a kormány egy évre megteremtené a lehetőséget az 52 évnél idősebbek számára arra, hogy visszalépjenek a magánnyugdíj-pénztárakból a tb-nyugdíjrendszerbe.

A cikk a kellemetlen meglepetések közé sorolja a "tevékenység piaci értékének" bevezetését a járulékminium meghatározásánál. Eddig a minimálisan befizetendő járulék a minimálbér kétszeresénél meghúzott összeg volt minden munkavállalónál - ha ezt az összeget nem fizette ki a foglalkoztató, ellenőrzésre számíthatott, de legalábbis magyaráznia kellett az okokat. A Népszabadság úgy tudja: az új terv az lenne, hogy a szakmában meghatározott átlagbér lesz az irányadó minimum. Így például az informatikusoknál a minimáljárulék alapja nagyjából 300 ezer forint körül lenne, míg az utazásszervezőknél maradna a mai összeg, a textiliparban viszont 80 ezer forint alá csökkenne.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!