Belföld

2009.09.23. 18:30

Bárándy György 90 éves - kamarazenekar viseli az ügyvéd nevét

Budapest - Hacsak nevében is, de egy élő kamarazenekart kapott ajándékba a 90. a születésnapján Bárándy György ügyvéd Mága Zoltán világhírű hegedűművésztől, aki 100 templomi koncert című jótékonysági sorozatát ezentúl a jogászdoyen nevét viselő zenekarával rendezi.

MTI

Az ország talán legismertebb ügyvédjét barátok, kollégák és a szakma köszöntötte születésnapján egy belvárosi szállodában rendezett fogadáson, amelyet Mága Zoltán hegedűművész szervezett. Bárándy György szaktekintélyét az alapozta meg, hogy az elmúlt évtizedek alatt a legnagyobb horderejű bírósági ügyekben vállalt védői szerepet.
    
Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke humorosra fogott köszöntőjében úgy fogalmazott: könnyű lenne köszönteni egy ügyvédet, egy embert akkor, ha élete több történelmi korszakon ívelne át, ha valaki a monarchia felbomlása idején születne, megélne két világháborút, egy Rákosi-, majd Kádár-rendszert, aki családjával egy internálást, majd pályája segédmunkásként kezdődne, jogászi hivatása pedig csak a rendszerváltozás után teljesedne ki - de Bárándy György nem ilyen.
    
Könnyű lenne köszönteni egy olyan embert, aki operabálokat nyit meg világhírű művésznőket, szépségkirálynőket karolva, aki mindig igazi úriember, elegáns, aki a társaság középpontja, akinek személyes élete is változatos - de Bárándy György szürke és kispolgári élete éppen olyan, mint azok a történelmi korszakok, amelyben élt - fűzte hozzá. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke 12 ezer ügyvéd nevében kívánt boldog születésnapot kollégájának.
    
Mága Zoltán az ünnepi fogadáson bejelentette: a 100 templomi koncert címet viselő jótékonysági sorozatát, amely augusztus 18-án indult a budapesti Szent István-bazilikában, a hátrányos helyzetű emberek, szegények megsegítésére és a romák integrációjának elősegítése érdekében, ezentúl azzal a kamerazenekarával rendezi, amely szerdától Bárándy György nevét viseli. A "tulajdonlapot" bizonyító, üvegből és márványból készített emléktáblát helyben át is adta az ünnepeltnek.
    
Maga az ünnepelt elérzékenyülve köszönetet mondott azért a szeretetért és tiszteletért, ami körülveszi, mert - mint fogalmazott, az ember nemcsak gondolatokból, a barátságokból is él. Az őt ünneplőktől azt kérte, jövőre is tartsák meg jó emlékezetükben, majd aztán úgy gondoljanak rá, mint egy jó emlékre.
    
Bárándy György az MTI-nek azt mondta: a napokban megkérdezték tőle, hogy mi lenne nehezebb: vitorlással megkerülni a földet, vagy megélni 90 évet. A válasza erre az volt, megélni a 90 évet, "mert még egyszer ennyit nem élhetek, viszont vitorlázni még van időm".
    
A fogadáson Bárándy Györgyöt köszöntötte Dávid Ibolya, az MDF elnöke, közeli jó barátja Kupa Mihály, a Centrum párt vezetője, de a fogadáson jelen volt Bencze József országos rendőrfőkapitány mellett több ügyvédtársa, barátja és tisztelője is.
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!