Belföld

2009.09.30. 02:28

Illegális lőszerek egy rendőrnél - Hobbija lett a veszte

Veszprém - Engedély nélkül tartott magánál lőszereket és robbanóanyagokat egy rendőr, akinek hobbija miatt bíróság előtt kellett felelnie.

Mátételki András

A büntetlen előéletű férfi járőrként kezdett dolgozni, majd 2003-ban Balatonfőkajárra került körzeti megbízottnak. Kollégái egy veszprémi férfi ellen nyomoztak, akinél felmerült a gyanú, hogy tiltott módon tart magánál fegyvert. Így jutottak el tavaly tavasszal a 31 éves körzeti megbízotthoz, akinek a szolgálati laká-sán gránátokat, lőszereket és egyéb lőszerelemeket találtak, ezért bevonták a nyomozásba a rendőrség tűzszerész szolgálatát. 

Ekkor foglaltak le nála többek között 55 eltérő kaliberjelzésű hadipuska-, gépkarabély- és pisztolylőszert, 143 Mosin-Nagant típusú lőszert, 258 különféle töltényt. Ugyancsak előkerült egy német gyártmányú, 81 milliméteres repesz aknagránátból kiszedett 530 gramm TNT robbanóanyag, illetve ugyanilyen anyag egy orosz gyártmányú kézigránátból.

A jelentős mennyiségű gyűjteményben szerepelt még 21 német 20 milliméteres légvédelmi repesz nyomjelző és 30 milliméteres repülő fedélzeti gépágyú romboló-gyújtó lőszergránát. 

Az időközben leszerelt rendőr azzal védekezett a bíróságon, hogy érdekelték a II. világháborús történések, ezzel kapcsolatban gyűjtött adatokat. Akkor is éppen kiállítása volt Küngösön.

A tárgyaláson a falu egyik vezetője igazolta: a történelmi relikviákból 2007. augusztus 19-én nyílt kiállítás, amely a környékbeli harcok tárgyi emlékeit mutatta be. A rendőr vallomását azzal egészítette ki, a lőszerekről nem tudta, hogy azok üzemképesek, mivel külalakjukról - eléggé rozsdásak voltak - azt feltételezte, hogy már nem használhatók.

A bíróságnak viszont az volt a véleménye, hogy aki már jó ideje rendőr, annak tudnia kellett, hogy csak engedéllyel tarthatott volna magánál lőszereket, robbanó-anyagot. 

A férfit lőszerrel, valamint robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntette miatt - halmazati büntetésül - egy év 10 hónapi börtönbüntetésre ítélte a megyei bíróság. Az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztették. A döntés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!