Belföld

2010.03.26. 18:25

Nyilvántartásba vették az MDF országos listáját

Budapest - Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén nyilvántartásba vette a Magyar Demokrata Fórum országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra; a listát Dávid Ibolya, a párt elnöke vezeti.

MTI

Az országgyűlési képviselői választásán országos listája azoknak a pártoknak lehet, amelyek legalább hét területi listát tudtak állítani, az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra volt. Az MDF az országos listaállításhoz szükségesnél több területi listát állított a hétfő délutáni határidőig. 

Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximum 174 jelölt, az MDF listáján 153 név szerepel.

Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listán, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a bejutási küszöböt.

Az MDF azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy tagot delegálhasson az OVB-be. A választáson országos listát állító pártok ugyanis jogosultak lesznek arra, hogy tagokat küldjenek a testületbe. 

A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.

Az OVB korábban már nyilvántartásba vette az MSZP, a Fidesz-KDNP, az LMP, a Jobbik és a Civil Mozgalom országos listáját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!