Belföld

2010.04.14. 12:55

Lengyel légikatasztrófa - OKM: iskolák teendője a nemzeti gyásznap alkalmából

Budapest - Az általános iskolák az ötödik évfolyamtól kezdődően, a gimnáziumok, a szakközépiskolák, valamint a szakiskolák tanóra keretében emlékezzenek meg pénteken a lengyel-magyar történelem közös eseményeiről és a két nemzet barátságáról - hívta fel a figyelmet Hiller István oktatási miniszter a szombati gyásznap alkalmából.

MTI

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint minden közoktatási intézménynek háttéranyagot juttattak el a lengyel-magyar kapcsolatok történetéről.

Az oktatási és kulturális miniszter emellett felhívta a felsőoktatási intézmények vezetőinek figyelmét arra, hogy a gyásznapon a közoktatási intézményekhez hasonlóan ők is tűzzék ki a fekete zászlót intézményükön.

A kormány 2010. április 17-ét - az évszázados sorsközösségen alapuló lengyel-magyar barátságra tekintettel, osztozva a lengyel nemzetnek Lech Aleksander Kaczyński, a Lengyel Köztársaság elnöke halála miatt érzett gyászában - nemzeti gyásznappá nyilvánította.

A Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító Tu-154-es kormányrepülőgép Oroszországban, helyi idő szerint szombaton kora reggel zuhant le, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. Kaczynski és kísérete az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyn), magánlátogatás keretében. A katasztrófa következtében 97 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!