Belföld

2010.07.12. 15:11

Elmarad a műrepülő vb-futam?

Budapest - Bizonytalan, hogy lesz-e augusztus 20-án Red Bull Air Race műrepülő futam Budapesten - közölte a versenyt szervező cég hétfőn az MTI-vel.

MTI

A Master Sky Kft. munkatársa hozzátette: a biztos megrendezéséhez még tárgyalásokat folytatnak, de ezek kimenetelét nem tudják megjósolni.

A Főpolgármesteri Hivatalban az MTI megkeresésére elmondták, hogy a Red Bull Air Race megrendezéséhez szükséges kérelem nem érkezett hozzájuk. Hozzátették: korábban a Miniszterelnöki Hivataltól érkezett ez ügyben kérelem, amely hiányos volt, ezért a Városfejlesztési és Városkép-védelmi bizottság elnapolta a döntést. A parlamenti választások után a hivatal jogutódja, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium(KIM) pedig azt kérte, hogy a korábbi kérelmeket tekintsék semmisnek. A KIM ezt követően adott be területfoglalási kérelmet augusztus 20-i időpontra, de csak az állami ünnepségekre vonatkozóan. Ezeket elbírálta és jóváhagyta a bizottság.

Arnold Ferenc, a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatója az MTI megkeresésére annyit mondott, ők nem tudnak arról, hogy elmaradna a verseny. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rendezvény megtartásához szükséges engedélyeknek legalább harminc nappal előbb kell beérkezniük, de ezek a verseny szervezőitől még nem érkeztek meg.

Besenyei Péter műrepülő-világbajnok, a verseny magyar résztvevője az MTI-nek úgy nyilatkozott, ő nem tud arról, hogy elmaradna az idei futam, a legutolsó információja a versennyel kapcsolatban az, hogy megrendezik.

A korábbi években és idén is többen tiltakoztak a Duna feletti légi parádé ellen. Az idén egyebek mellett a Levegő Munkacsoport is tiltakozott a környezetszennyezés, a balesetveszély, valamint a műemlékvédelemre hivatkozva. Egyes sajtóértesülések szerint az is szóba került, hogy más helyszínen, valamint más időpontban tartanák a versenyt. 

Hétfőn reggel Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa figyelmeztetett a versennyel kapcsolatos szabálysértésekre, valamint a hiányos szabályozásra. Azt ajánlotta a versenyt szervező cégnek, hogy a jövőben a Red Bull Air Race versenyt olyan helyszínen tervezze, ahol a zaj- és műemlékvédelmi követelmények maradéktalanul érvényesíthetők, ahol a verseny az egészséges környezethez való jogból fakadó követelményeket nem sérti.

A Red Bull Air Race elnevezésű gyorsasági műrepülő világbajnokság budapesti fordulóját minden évben augusztus 19-én és 20-án tartják. A versenynek 2004 óta ad otthont a Parlament előtti Duna szakasz.

Július elején Kovács Zoltán, a KIM kormányzati kommunikációért felelős államtitkára azt jelentette be, hogy a kormány idén a szokásos összeg feléből, mintegy 150 millió forintból rendezi meg az augusztus 20-i ünnepségeket. Az államtitkár hangsúlyozta: augusztus 20-ról méltón emlékezik meg az ország, de szerényebb lesz az ünnep.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!