Belföld

2010.07.23. 15:39

Újabb segítség az árvíz sújtotta térségeknek

Budapest - Az árvíz sújtotta térségeknek nyújtandó újabb segítségről döntött a kormány: kormánytisztviselők vesznek részt Borsodban, elsősorban Felsőzsolcán a helyi önkormányzatok munkájában - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő pénteken.

MTI

A kormányszóvivő közlése szerint Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter együttes utasítást adott ki, e szerint az állami szervek közösen működjenek együtt, hogy minél szervezettebben és hatékonyabban folyjon az újjáépítési munka. Mint mondta, az Észak-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalnak kell biztosítania minden szakmai segítséget az önkormányzatoknak, amelyeknek a rendkívüli helyzetben helyt kell állniuk. Munkatársaik a településeken folyamatosan együttműködnek a települések vezetőivel és részt vesznek a képviselő-testületi munkában. 

Nagy Anna szólt arról is, hogy Pintér Sándor pénteken aláírta azt az Európai Szolidaritási Alaphoz benyújtandó pályázatot, amellyel legfeljebb 6 milliárd forint nyerhető el, az összeget az árvíz utáni helyzet rendezésére kívánják fordítani. Reményét fejezte ki, hogy az év végéig az EU elbírálja a kérelmet, és át is utalják a pénzt.

Nagy Anna emlékeztetett: kedden a kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek felgyorsítják az európai uniós források felhasználását, a hozzájutást a forrásokhoz. Mint mondta, így gyorsabban megkezdődhet az újjáépítés, elindíthatják a helyreállításhoz szükséges munkálatokat.

A két miniszter együttes utasításával kapcsolatban kifejtette: az államigazgatási hivatal segítséget nyújt abban, hogy sikerüljön megalkotni azokat a helyi rendeleteket, amelyek az újjáépítéshez, a kárenyhítéshez, a helyreállításhoz kapcsolódnak. Ugyancsak segítséget nyújtanak a támogatások elosztásában, illetve az ehhez kapcsolódó döntésekben - mondta a kormányszóvivő.

Nagy Anna közlése szerint a hivatal vezetői folyamatosan ellenőrzik, hogyan és miképpen tartják nyilván és használják fel az adományokat. Utalva a néhány településen tapasztalt kommunikációs hiányosságokra, fontosnak nevezte, hogy a hivatal vezetői abban is segítenek, minél gyorsabban és minél pontosabb információ jusson el az emberekhez. 

Ugyancsak a hivatal vezetőinek dolga, hogy az olyan építésügyi hatósági ügyeket, mint például az építési, bontási engedélyek kiadása, soron kívül intézzenek el. Emlékeztetett: ezekben az esetekben a kormány illetékmentességet is biztosít, különös tekintettel Felsőzsolcára és annak térségére.

Mint mondta, ezekben a feladatokban Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár is segít.

Szólt arról, hogy az államigazgatási hivatal munkáját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is segíti információkkal.    

Az együttes utasítás elrendeli azt is - mondta -, hogy a rendőrség kiemelt figyelmet fordítson a borsodi települések közbiztonságára.  A két miniszter pedig hetente közös jelentést kér az intézkedések végrehajtásáról - tette hozzá Nagy Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!