Belföld

2011.02.01. 16:59

Mi a teendő, amikor megmozdul a föld?

Veszprém - Az elmúlt szombaton sűrűn csengett a telefon este háromnegyed hétkor a katasztrófavédelem megyei ügyeletén. Az emberek a megye több pontjáról arról számoltak be, hogy földmozgást észleltek. A legtöbb bejelentés Veszprémből (25), Várpalotáról, Berhidáról, Peremartonból, Szentgálról érkezett, ahol az elmondások szerint csillárok, székek, asztalokon lévő tárgyak mozdultak meg pár másodpercig, szerencsére káruk nem keletkezett.

Munkatársainktól

Jó tudni, hogy a földrengés gyenge rezgéssel kezdődik, majd egyre erősebb, többirányú, amelyet akár körkörös mozgású rázkódás követ. Mindezt morajló vagy bőgő hang kísér. Jó esetben néhány másodperc alatt véget ér az ijesztő jelenség.  

A szakemberek azt mondják, a földrengést megelőzni, elkerülni nem lehet, de mindenképpen fel kell készülnünk rá. Ennek egyik módja, hogy lakásunkat tegyük biztonságossá, azaz a felújítási munkákat - megrepedt falak, gyenge kémények helyreállítását - ne halogassuk éveken át. A falon lévő nehezebb tárgyakat erősítsük meg, és persze az ágyunkat ne tegyük ezek közelébe. Jó, ha van függöny az ablakaink mögött, hogy felfogja a röpködő üvegszilánkokat. Érdemes a fontos iratokat, családi fényképeket, készpénzünket tűzbiztos dobozban tárolnunk. 
 


- Legyen készenlétben vastag ruha, cipő, kesztyű, ezek megvédenek menekülés közben az éles törmelékektől, szilánkoktól s a hidegtől. Jó, ha minden család tart otthon, s nem csak az autójában, elsősegélynyújtó dobozt, tűzoltó készüléket, s persze legyenek kéznél a családtagok és a segítő szervek telefonszámai, hogy ha bekövetkezik a baj, tudjunk kit riasztani - mondja Nagy Péter százados, a megyei katasztrófavédelem munkatársa, aki hozzátette: legyen otthonunkban három napra összeállított családi csomag, amelyben az élelmiszertől a váltóruháig sok minden benne van. Ilyen túlélőcsomagot tegyünk autónkba is, hátha útközben kerülünk váratlan, életveszélyes helyzetbe. Ilyenkor nem tanácsos járművünkkel nagy fák, hidak, magas épületek közelében leparkolni. Aki kellően óvatos, az még a munkahelyére is bevisz ilyen speciális csomagot.
 

 


- Földrengéskor azt mindenképpen tanácsolom, hogy az épületet senki ne hagyja el, s persze be se menjen, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik - folytatta a százados. - A házon belül távol kell kerülni az ablakoktól, a könyvespolcoktól, s minden olyan tárgytól, amelyek, ha lezuhannak, sérülést okozhatnak. Ilyenkor keressünk menedéket az asztal alatt, ajtókeretben, a szoba sarkában. Azzal mindenki tisztában van, hogy bekövetkezhetnek utórengések is, amelyek esetenként majdnem olyan erősek, mint a főrengés. Tehát a következő órákban, napokban is kellően óvatosnak kell lennünk. Például az erősen megsérült épületeket minél előbb el kell hagyni, a liftet pedig ne használjuk! A kisebb tüzeket mi magunk gyorsan fékezzük meg, s lehetőleg hallgassuk a híreket, hogy milyen utasításokat kapunk. Fontos, hogy a vezetékes vagy a mobiltelefonjainkat csak veszélyhívásra használjuk, mert a szabad vonalakra leginkább a mentőalakulatoknak, központoknak van szükségük.

 


 
A szakember megjegyezte, ki-ki tudásához képest segítsen a bajbajutottakon, de ne mozdítsa meg a súlyosan sérülteket, kivéve, ha az illető közvetlen életveszélynek van kitéve. Zárjuk el az elektromos főkapcsolót, de ez nem vonatkozik a ház gázvezeték-főkapcsolójára, ha szivárgást észlelünk. Arra is vigyázni kell, ami meglehetősen nehéz, hogy a pánikba esett tömeg elől térjünk ki, nehogy agyontapossanak bennünket.





Lapunkban legutóbb 1999-ben a törökországi földrengés kapcsán foglalkoztunk a természeti jelenséggel. Ez utóbbi esemény során jelentkezett a Naplónál egy szakember, aki állította, a földmozgás előre jelezhető. Egy egyetemi tanárokból álló három-, esetenként négytagú tudományos csoport kidolgozott egy olyan felfedezést, amellyel előre lehet jelezni az esetleges rengéseket. A találmányt a balatonalmádi geológus, Gál Lukács nevén jegyezték be. A földmozgást óriási energiafelhalmozódás előzi meg, ami különböző gázokban, sugárzásokban, az elektromos tér felerősödésében mérhető. Ez volt a felfedezés alapja. A magyar tudósoknak ezt az előkészületet szondákkal sikerült befogniuk.

 



A dolog elméletben kész volt, a gyakorlati kivitelezésnél akadtak meg, egy szonda legyártása ugyanis már tíz évvel ezelőtt is hárommillió forintba került volna. Több helyről kértek segítséget, de mindenhonnan kitérő válaszokat kaptak. Közben a társaság tagjai felvették a kapcsolatot a perui kormánnyal, s a világ leginkább szeizmoaktív területén, az ottani Andok-szakaszon szerették volna bizonyítani és mérésekkel igazolni a berendezés működőképességét.
A rendszer gyakorlati megvalósítása Gál Lukács betegsége miatt késett, majd az almádi geológus halálával meg is feneklett. Úgy tudjuk, azóta senki nem erőlteti az ügyet.

 

 

Veszélyhelyzet: készüljünk rá

- Erősítsük meg a falon lévő polcokat

 - A fontos iratokat, fényképeket tartsuk tűzbiztos dobozban

- Legyen otthon poroltó és elsősegélynyújtó doboz

- Készítsünk össze családi csomagot három napra, élelmiszerrel, ruhaneművel

- Bújjunk az asztal alá

- Kerüljük el a hidakat, felüljárókat






Szerintem

A világ földrengés veszélyeztette területein, például az Egyesült Államok nyugati partvidékén élőket idejekorán elkezdik felkészíteni a lehetséges katasztrófára. Már az óvodásokat tanítják, mi a teendő, ha reng a föld, de a középületekben is mindenki által érthető ábrák mutatják: mit kell tenni, ha megmozdul körülöttük minden. Bár a magyarokat pesszimista népként írják le, mégis, mintha mi nem akarnánk elhinni, hogy beüthet a mennykő. Vajon mondta-e valaki a vörösiszap-tározók közelében élőknek, hogy legalább gumicsizmát tartsanak otthon? S készülünk-e mi a veszélyekre?

Horváth Éva

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!