Belföld

2011.02.25. 17:06

Önszabályozó szervezetek vehetik át a médiatanács jogköreit

Zalakaros - A médiára vonatkozó új jogszabályok lehetővé teszik a sajtótermékek és a lekérhető tartalmak szolgáltatói körében önszabályozó szervezetek létrehozását, amelyek hatósági jogköröket vehetnek át a médiatanácstól - mondta el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke pénteken a Magyar Tulajdonú Független Hírportálok első találkozóján.

MTI

Szalai Annamária a kétnapos zalakarosi rendezvényen hangsúlyozta: az európai uniós irányelveknek megfelelve az egyik legkorszerűbb elem az új jogszabályokban a reklámpiacon már létező önszabályozó testületek létrehozásának lehetősége. Az önkéntes tagságra épülő szakmai önszabályozó szervezetek a médiatanácstól szerződés alapján bizonyos hatósági és nem hatósági jogköröket vesznek át az írott és internetes sajtótermékekre, valamint a lekérhető médiaszolgáltatásokra vonatkozóan.

Ezek a szervezetek felügyelhetik például az emberi méltóság tiszteletben tartását, a nyilvános közlésre szánt nyilatkozattal kapcsolatos szabályok betartását. Felügyelete kiterjedhet a kisebbségek, vallási és egyházi közösségek elleni támadásokkal vagy a kirekesztéssel, gyűlöletkeltéssel kapcsolatos esetekre, a magánélethez és a kiskorúak jogaihoz fűződő kérdésekre.

A médiahatóság elnöke kifejtette: az önszabályozó testületek magatartási kódexet alkotnak, ez alapján kötnek szerződést a feladatok átvállalására, döntési jogkörük azonban kizárólag az önkéntesen csatlakozó tagjaikra terjed ki. Egyedi ügyekben, jogvitákban dönt és ellenőrzi tagjai tevékenységét, a hatóság csak akkor lép közbe, ha a panaszos nem ért egyet a döntéssel vagy a testület túllép a törvényi kereteken.

Szalai Annamária kitért arra, hogy az új médiaszabályozás - az ellenkező értelmezésekkel szemben - nem terjed ki a nem online sajtóterméknek számító blogokra, videóblogokra. "Senkinek nincs szándékában ezeknek a tartalmát bármilyen módon is vizsgálni" - emelte ki.

A médiaszolgáltatók nyilvántartásba vételével kapcsolatban arról beszélt, hogy az nem tartalmaz újdonságot, csupán az eddig is meglévő gyakorlatot kiterjesztette az online médiára. A tevékenység megkezdésének azonban nem feltétele a nyilvántartásba vétel, ezt a napokban benyújtott törvénymódosítás is pontosítja.

Hozzátette: a most még a Kulturális Örökség Hivatalánál működő nyilvántartás a jövő évtől átkerül a médiahatósághoz.

Bagó Zoltán európai parlamenti képviselő, a brüsszeli kulturális bizottság tagja a rendezvényen az Európai Unió tájékoztatáspolitikájáról, kommunikációs stratégiájáról és azokról a programokról is beszélt, amelyek az unió polgárainak szóló információszolgáltatást segítik.

Kitért arra, hogy az EU alapelve a tájékozódáshoz való jog. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: kifejezetten fontos a párbeszéd a média képviselői és a politikusok között, s mindezt a demokratikus és jogállami keretek között kell folytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!