Belföld

2011.09.30. 05:22

Szombaton indul a népszámlálás

Pótösszeírásra is lesz lehetőség a szombaton induló népszámlálás során a kimaradtak számára november 1-8. között; a cenzus szombaton 0 órakor indul, és egy hónapon át tart - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI

Mint azt a Németh Zsolt, a KSH népszámlálási elnökhelyettese által jegyzett közlemény írja, a számlálóbiztosok kék színű igazolvánnyal rendelkeznek, amelyen szerepel a számlálóbiztos neve, aláírása, azonosítószáma, a kártya hátoldalán pedig a település jegyzőjének az aláírása látható.

Kiemelték, a személyi és lakásadatok összeírása kiterjed az ország területén életvitelszerűen élő magyar állampolgárokra, illetve azokra is, akik 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön vannak. Ugyancsak összeírják a hontalanokat, valamint az ország terültén 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldi állampolgárokat is.

A cenzus alkalmával számba vesznek a lakásokon kívül minden lakott üdülőt, egyéb lakóegységet, illetve közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézményt.
A kérdőíveket interneten október 1. és 16. között lehet kitölteni, de papíralapon is van lehetőség önálló adatközlésre október 16-ig. A harmadik mód az interjú keretében történő válaszadás, számlálóbiztos közreműködésével. Az adatok pontos feldolgozhatósága miatt fontos, hogy a kérdőívek kitöltése háztartásonként azonos módon történjen - hívták fel a figyelmet.


Pénteken ér véget a kérdőívek kézbesítése

Ma ér véget a népszámlálás kérdőíveinek kézbesítése; a borítékban háztartásonként egy lakás- és egy személyi kérdőív szerepel.
Virágh Eszternek, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivőjének tájékoztatása szerint a számlálóbiztosok a borítékokat csak azokra a címekre kézbesítik, amelyek egyértelműek, tehát ahol az utca nevén és a házszámon kívül azonosítható a bérházak, társasházak postaládáin az emelet és az ajtó száma is.
A polgárok neve a népszámlálásnál nem számít, mivel anonim a bevallás. Ennek megfelelően minden címre csak egy borítékot dobnak be, ha pedig többre van szükség, ez jelezhető a számlálóbiztosnak.

A borítékokon szerepel az adott címre beosztott számlálóbiztos neve, biztosi igazolványának száma, illetve telefonos elérhetősége. Ez utóbbi alapján akár időpontot is egyeztethetnek vele az adatok bevallásáról a felkeresett címen lakók.

Október 1-jétől 16-ig lesz lehetőség internetes adatközlésre a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján. Az adatközlés 20-30 percet vesz igénybe, és ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, nem keresi fel őket a számlálóbiztos. Ellenkező esetben időpontot egyeztetnek a kérdőív kitöltéséről, ami történhet önbevallásos módszerrel, azaz a lakos vállalhatja, hogy saját maga tölti ki a kérdőíveket, vagy megbeszélhetnek egy konkrét időpontot, amikor alkalmas a válaszadás az adott címen. Arra is van lehetőség, hogy az október 1. utáni személyes találkozón azonnal kitöltik a számlálóbiztos vezetésével az adatlapokat; de ha úgy döntenek, hogy maguk töltik ki a lapokat, annyi ívet kell kérni, ahányan az adott címen laknak.

A szóvivő kiemelte: az adatok közlésekor mindig "az adott eszmei időpont" alapján, az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni. Ha valaki az adatközlés és október 1. közötti időszakban született, nem szerepel majd a statisztikában, ahogy az időközben, október 1. után megszerzett diploma, állampolgárság megszerzése vagy családi állapotban beállt változás sem.

A mintegy 40 ezer számlálóbiztos átlag 100-120 címre megy ki, a külterületeken ez a nagyobb távolságok miatt 50-70 címre csökkenhet. Vannak intézményi számlálókörzetek is, többi között a kollégiumok számítanak annak, de a hajléktalanoknak is külön körzeteik vannak.
Amikor a számlálóbiztosok találkoznak a lakókkal, felmutatják igazolványukat, amelyen név és sorszám is lesz. Aki akarja, ezt összevetheti a bedobott borítékon szereplő névvel és sorszámmal, így bizalommal beengedheti a népszámlálót - mondta a népszámlálási szóvivő.

További információk a kapcsolt anyagok közt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!