Belföld

2012.06.28. 06:34

Fogyóban a magyar

Valamiféle hisztéria és hamisság érződik az úgynevezett magyarságpolitika (már maga a fogalom is indulatokat keltő) terén.

Zsigó Ferenc

Most például Mesterházy Attila mondott olyat Bukarestben, amit nem kellett volna, ugyanis politikai ellenfelei pont az ellenkezőjét értik alatta. „Mi nem pártpolitikai alapon akarunk lépéseket, gesztusokat tenni...” – jelentette ki az MSZP elnöke. Mindenki tudja, mire utalt a szocialista politikus, Kövér László erdélyi fellépése nyomán ugyanis még most sem csitultak el az indulatok. A Mesterházyval találkozó erdélyi politikus, Borbély László finom megjegyzése is arra utal, hogy kicsit visszább kéne vennünk...: „Ne legyenek olyan konfliktusok, amelyek befolyásolják a határon túli magyarságot negatívan, ezt kérjük a magyar kormánytól, a magyar politikusoktól” – mondta az RMDSZ politikai alelnöke.

Erdélyben amúgy vészesen fogy a magyarság. 2006-ban még 1,5 milliónyian voltak, a tavalyi népszámláláskor már csak alig 1,2 millió erdélyi vallotta magát magyarnak. Miközben az USA-ban és Kanadában a magukat magyarnak vallók száma közelíti a kétmilliót. Ők talán azért nem annyira fontosak, mert messze vannak. Vagy más az ok?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!