Belföld

2012.08.29. 09:54

Embertelen a menekültek helyzete Magyarországon?

Berlin - A magyar menekültügyi rendszer hiányosságaira hivatkozva megtiltotta egy menedékkérő Magyarországra toloncolását a stuttgarti közigazgatási bíróság.

MTI

Szerdai német sajtójelentések szerint a bíróság úgy ítélte meg, hogy az iráni állampolgárságú menedékkérőt a magyar menekültügy "rendszerszerű hiányosságai" miatt "embertelen és megalázó" bánásmód kockázatának tennék ki, ha Magyarországra toloncolnák.

A bíróság honlapján közölt határozatot még áprilisban hozták meg.

A bíróság a Pro Asyl nevű német menekültügyi civil szervezet jelentésére hivatkozott a határozatban. A szervezet márciusban közölte jelentését.

A Pro Asyl a magyar menekültügyi rendszer német emberi jogi aktivisták által végzett tanulmányozása alapján készített összeállításában azt állította, hogy a menedékkérőket a nemzetközi joggal ellentétes módon tartják fogva. A szervezet honlapján közzétett jelentés szerint a fogva tartás időtartama esetenként eléri a 12 hónapot, körülményei pedig elfogadhatatlanok. A menedékkérőket rendszeresen éri bántalmazás, és megtagadják tőlük a lehetőséget jogaik érvényesítésére.

A témát korábban feldolgozta a ARD német közszolgálati televízió Panorama című politikai magazinműsora is. Az adásról szóló sajtóközlemény szerint a német szövetségi belügyminisztérium szerint nem szükséges változtatni a menedékkérők Magyarországra toloncolásával kapcsolatban követett gyakorlaton. A tárcánál úgy vélték, nem lehet kizárni, hogy a Magyarországon lefolytatott menekültügyi eljárások során hiányosságok merülnek fel, de nincsen arra utaló jel, "hogy 'börtönben' tartanak fogva menekültstátussal rendelkező személyeket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!