Belföld

2014.09.08. 10:36

Az igazi portfólió

Rég nem látott, hajdani kedves kolléganőm látogatott meg a napokban.

Vargáné Czobor Andrea

Életerőtől, boldogságtól kicsattanó nyugdíjas tanárként, de legfőképp nagybetűs nagymamaként tölti napjait, s most, hogy van ideje, végigvizitálja tanáréveinek „asszisztenseit”, hogy egy csésze tea mellett nosztalgiázva elevenítsék meg a „dicső múltat”.

Azt meg különös megnyugvással konstatálja, hogy nem kell részese legyen a mai hajtásnak, nem stresszelik szakkörök, tanfolyamok.

Pedig szerette csinálni, tanárévei minden pillanatát szerette. Szürke eminenciásként, szerény dolgosan teltek a napok. Sok év, sok sors, sok felnövekvő nemzedék. Akik a keze alatt tanulták a helyes betűvetést, neki köszönhetik az élménydús, jelmezes, kivetítős, megelevenedő történelem- órákat, akik gyerekké tették őt is nemegyszer, farsangon, kulturális bemutatókon. Nem kisebb az érdeme, mintsem hogy elindította az alig járni-látni tudókat a művelődés, a művészetek világában. A nagybetűs életben szintúgy. Tanú erre sok megsárgult fotó, amelyeken gyerekkoszorú közepén ülve mesél vagy épp terített asztalnál figyeli büszke-szeretőn tanítványai osztálytalálkozós élménybeszámolóit. Pályája, élete „hírnökeit” albumba rendezte, gondosan, szeretőn, büszkén. Személye, képe alig fellelhető – de az album nem is róla, hanem szeretteiről szól: kollégákról, diákokról, versenyekről, közös fellépések- ről, ellesett szeretetpillanatokról, kirándulásokról, találkozókról.

Millió képeslap is van az albumban: a világ minden pontjáról érkezett üdvözlő-és köszönőszavak. Diákoktól. Kacskaringós betűk, néha helyesírási hibák, megcsúszott tollvonások jelzik, hogy a lapok írói milyen zavarban voltak. Öröm és hála zavarában. Szívmelengető emlékek, egy élet munkája, kincses album, amely szeretve tisztelt kolléganőm „Szeretetkönyve” is lehetne. Az is. Az igazi portfólió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!