Belföld

2015.09.06. 12:25

Menekülthullám: normalizálódott a helyzet a Keleti pályaudvaron

A Keleti pályaudvaron korábban fennálló krízishelyzetnek vasárnapra nyoma sincs – szemét, kosz csak elvétve látható, a menekültek száma egyre kisebb, sokan már csak családjukra vagy a következő vonatra várnak.

Bebes Mátyás

Ugyanakkor az európai kormányok álláspontjáról, az utazásról, a határokon várható állapotokról a pályaudvaron még mindig nem adnak hivatalos kormányzati vagy hatósági tájékoztatást.

A helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök szerint minden rendben van, a menekültek vonatra szállása problémamentesen zajlik. Az utasokat addig engedik a peronra, míg megtelik egy-egy vonat, a vágányt ezután lezárják. Elmondásuk alapján a vasúti közlekedés is zökkenőmentes, a vonatok alig késnek. Ezt később a MÁV információs irodájában is megerősítették. Németország és Ausztria felé még mindig nem közlekednek azonban a közvetlen járatok, csak Hegyeshalom irányában lehet eljutni az osztrák határig, ahol átszállással lehet továbbhaladni a nyugati országokba. Arról, hogy mikorra várható a közvetlen járatok visszaállítása, nem tudtak felvilágosítással szolgálni.

A pályaudvar előtti tér szinte üres, a legtöbben az aluljáróban vagy a peronokon várakoznak. A korábbi helyzethez képest a tér állapota rendeződött, szemetet csak elvétve találni, a közterület-fenntartó dolgozói pedig azt is összegyűjtik. Mindösszesen 5–600 menekült tartózkodik a pályaudvaron és az aluljárókban, kevesebb a sátor, a földre terített polifoam.

Mindeközben az adományozók és civil önkéntesek száma tovább növekszik, a Migration Aid egyik segítője szerint ma – vasárnap – olyan kivételes helyzetben vannak, hogy mindenből elég van. Szerinte a menekültek 40 százaléka lehet szíriai, 40 százaléka afgán, 5 százaléka pakisztáni, a maradék pedig Afrikából vagy más országokból jöhet.

Beszélgetésünk közben azt vettem észre, hogy egyre több magyar család és budapesti hajléktalan áll sorba az adományosztásoknál. Egy osztrák lány is érdeklődött a sátornál, segítséget kért a menekültek utaztatásában. Kérdésemre elmondta: tegnap érkeztek Bécsből, nagyjából 100 autó indulását próbálják megszervezni, melyekkel a menekülteket az osztrák határig, majd a határátlépés után Bécsig szállítanák. A törvénysértést úgy próbálnák elkerülni, hogy a menekülteket a határon kiteszik, hagyják, hogy a határt saját lábukon lépjék át.

A nemzetközi jogi álláspont menekültkérdésben egyébként átláthatatlan, Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök közös nyilatkozata szerint a két ország betartja az uniós szabályozásokat, a több ezer regisztrálatlan menekült továbbengedése Magyarországról Ausztria és Németország felé azonban szembemegy a schengeni és a dublini szabályozással is.

Az európai kormányok álláspontjáról, az utazásról, a határokon várható állapotokról a pályaudvaron még mindig nem adnak hivatalos kormányzati vagy hatósági tájékoztatást. Egy szír és egy afgán menekültet is kérdeztem arról, hogy milyen információkat kaptak a kérdésben, egyikük sem volt tisztában a változásokkal, fejleményekkel, ennek ellenére mind a ketten problémamentes, biztonságos útban bíznak Németországba. A Medical Aid szervezet egy német állampolgárságú segítőjével is beszéltem, megerősítette, hogy hivatalos tájékoztatás nincs, a menekültek csak a nemzetközi média tagjaitól vagy okostelefonjukkal tudnak tájékozódni. A fiatal férfi egyébként Németországban archeológiát hallgat, a nyáron egy ásatáson dolgozott, majd nyaralt Magyarországon. További kérdéseimre azt is elmondta, csak civil adományokból tartják fenn az orvosi ellátást a Keletiben, a kormány és a hatóságok részéről segítséget ebben nem kapnak. Ennek ellenére olajozottan működik az ellátás, elég gyógyszerrel és segítővel rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!