Belföld

2017.07.05. 07:30

A Balaton ezer arca - a száguldó riporter közel 60 településre látogatott el két hónap alatt

BALATON-PART Deli Kitti tavaly elnyerte a száguldó riporter munkakört. Mint mondja, ebben nem az ő személye volt a fontos, hanem a Balaton. Nem szerepelni akart, hanem megmutatni a Balaton ezer arcát.

Káposztás Vivien

Két hónap alatt közel 60 településre látogatott el a Balaton környékén, nem törődve a kánikulával vagy a nyári záporral, esetleg erős széllel. Túrázott, termelőkkel ismerkedett, követte a beach food-trendet, és kereste a helyit, ahol csak lehetett.

Deli Kitti már tudja, hogy a Balaton vonzáskörzetében kinek a kertjében terem a legjobb saláta, illetve hol készülnek teljesen természetes alap-anyagokból a sajtok. A felfedező körutak mellett persze a nagyobb eseményeken, a legnépszerűbb fesztiválokon is jelen volt.

- A munkakörrel együtt járt, hogy ott voltam a fesztiválokon, ugyanakkor végigjártam Keszthelyt, a különböző borheteket, Marika néni kertjét, a termelők műhelyeit és a Művészetek völgyét is. Rengeteg kutatómunkát végeztem a kisebb településeken, és tényleg úgy mentem oda, mint egy hátizsákos turista, akinek az a feladata, hogy népszerűsítse a magyar tengert - meséli Kitti.

Két hónapon keresztül folyamatosan úton volt, felfedezett, kirándult, fesztiválozott. A családját szinte nem is látta, de mint mondja, hatalmas élmény volt és minden percért megérte.

Deli Kitti végigjárta a termelők műhelyeit is, így már tudja, hogy a Balaton vonzáskörzetében hol készülnek a legjobb sajtok és egyéb finomságok.Tapasztalatairól egy marketing- konferencián is beszámolt. Fotó: Facebook

Tapasztalatait tavaly novemberben a IV. marketing- konferencián is előadta, Balatoni Camino címmel. Leendő pedagógusként próbált esszenciálisan önmagából is adni, átadni a megszerzett ismereteket. Sokan biztosan nem tudták, hogy Kapolcson egykor orrszarvúak legelésztek, de Kitti erről is írt, mesélt, mivel a kultúrára nevelés volt a célja. Mint mondja, nem tud másról írni, csak arról, amit ő maga gondol. A száguldó riporteri munkában legnehezebb a feszített tempó volt, hiszen szinte mindenhol ott kellett lennie, ahol történt valami. A saját korlátaival is megküzdött, de mindenből kihozta a maximumot. A nyár elején ugyan erős tériszonya volt, mégis lecsúszott az extrém kötélpályán a kalandparkban, mindent kipróbált, amiről azt érezte, gondolta, hogy meg kell mutatni tapasztalati úton. A jelentkezéshez készített videóban önmagát adta, egy szakadt tornacsukában járta a Tagore sétányt egy esős délutánon. Kitti ideális jelölt volt, mivel a munkára olyan személyt kerestek, akivel bárki tud azonosulni.

A program célja az volt, hogy kedvet hozzon a balatoni utazáshoz, ezért próbált megfogható élményekről beszámolni. Legszívesebben a hátizsákos túrákról írt, mert rengeteg új információval gazdagodott, lenyűgözte a Kis-Balaton madárvilága, a fövenyesi nyugalom. Aszófő és Zánka között olyan eldugott, romantikus tájakra látogatott el, régi ismerőseihez, ahonnan csodás emlékeket őriz a szívében. Így ismerte meg a kertmozit, illetve az éttermet, hol minden alapanyagot maguk termelnek meg. Járt olyan borászatokban a csodálatos panorámájú hegyen, amit később azért kerestek fel a turisták, mert "az a lány megírta, hogy jó hely". Legnagyobb élménye - és Kitti számára a leginkább várt esemény - a Művészetek völgye volt. Imádta a kreatív újdonságokat, a nyugalmat, mindenkivel elbeszélgetett, és szívta magába a kultúrát. Ezzel szemben például a Balaton Soundon kicsit elveszettnek érezte magát, mert nem az ő közege az elektronikus zenék fesztiválja.

Összességében persze megérte a kaland, és úgy érzi, hogy bevállalná újra, leleményességet tanult és rengeteg tapasztalatot szerzett, illetve jobban megismerte, fejlesztette önmagát, és feszegette a saját határait.

Megtapasztalta (bár eddig is tudta), hogy csodaszép helyen élünk itt, a Balaton közelében. Északi parti lányként eddig a Balatonnak csak egy bizonyos szeletét ismerte úgy, mint a tenyerét, de a száguldó riporterség miatt most már ismerősként köszöntik a badacsonyi tanúhegyek vagy a déli part lankái, így már az egész Balatonra mondhatja, hogy az otthona.

Szereti a pörgést és az új élményeket, de tudja, hogy néha meg kell állni és pihenni. Mindkettőhöz tökéletes hely a Balaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!