Belföld

2009.07.08. 06:27

Balhé! "Bocs, megbotlottam" - Pofon a felügyelőnek

Veszprém - Egy közterület-felügyelőt hétfőn délelőtt arcon vágott egy férfi, aki így fejezte ki nemtetszését a bírságolás miatt.

Mátételki András

- Egy zöld Renault Laguna személygépkocsi az Óváros térnek azon a részén állt, ahol tábla figyelmeztet: mindkét irányból behajtani tilos. Alatta kiegészítő tábla: kivétel engedéllyel - kezdi mesélni a példátlan történetet Csendes János, aki közel tíz éve szolgál a közterületeseknél.

Csendes János elmondta, hogy a kocsi szélvédőjére kitették a 10 ezer fortos büntetést, majd lefotózták a járművet. - Ezután visszaültünk a felmatricázott szolgálati kocsinkba. 

Rövidesen odaért hozzánk - Látos Richárd polgárőrrel voltam szolgálatban - egy jól megtermett, 30 év körüli férfi, aki arra hivatkozott, hogy a közeli bankba ment parkolókártyáért, csakhogy ilyen szelvény nem volt nála. 

Ingerülten felszólított bennünket, hogy tekintsünk el a bírságtól. Mondtam, az intézkedés ellen panaszt tehet a központunkban. Ironikusan így köszönt el tőlünk: További jó egészséget! Ahogy elindultunk, valamivel kétszer ráütött a kocsi hátsó ablakára. 

- A közterületesek autója 300 méter után a kereszteződésben tilos jelzést kapott. Ekkor ott termett a felbőszült férfi - nyilván futott utánuk -, s tenyerével arcon vágta a volán mögött ülő Csendes Jánost, aki megdöbbenésétől szólni sem tudott. 

A verekedő elrohant a belvárosi üzletház felé, a közterület-felügyelő és a polgárőr a kocsijukkal visszament az Óváros térre, s szorosan a Renault mellé álltak, hogy vezetője ne tudjon elhajtani. 

Időközben értesítették a rendőrséget. A férfi percek múlva visszatért, s csak ennyit vetett oda a felügyelőnek: Bocs, megbotlottam. 

A kiérkező egyenruhások a bankból állították elő a férfit, akit bevittek a kapitányságra, ahol közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indítottak eljárást ellene. A kapitányság folyosóján a férfi - a rendőr előtt - elnézést kért a felügyelőtől. 

A veszprémi illetőt várhatóan gyorsított eljárásban állítják bíróság elé. Réfiné Wágner Beatrix, a közterület-felügyelők csoportvezetője elmondta, egyre feszültebb, ingerültebb emberekkel találkoznak kollégái. 

A mostani eset példátlan, de szóban már annál többet kaptak. Sűrűn emlegetik rokonaikat, trágár, obszcén szavakkal illetik őket. Sokan nem tudják, teszi hozzá Réfiné, hogy a formaruhás kollégái elkérhetik az autósok igazolványait, igazoltathatják őket, s adott esetben testi kényszert is alkalmazhatnak, de erre még nem került sor. A közelmúltban fogadta el a parlament, hogy a jövőben gázspray is lehet náluk, sőt szolgálati kutyával is dolgozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!