Belföld

2009.02.19. 03:29

Előnyt a hazainak! - Több magyar élelmiszert a boltokba

<b>Megyei körkép</b> - Az uniós szabályoknak megfelelően biztosítani kell az áruk szabad áramlását a tagországok között, de ez nem zárja ki, hogy szorgalmazzák a hazai eredetű termékek vásárlását és fogyasztását.

Varga Ibolya

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium azt szeretné elérni, hogy az idei év második felében az élelmiszer-kiskereskedelemben nyolcvan százalékot képviseljenek a magyar áruk. 

Etikai kódexet fogalmaznak meg, melyben lefektetik a mezőgazdasági termelőkre, a feldolgozókra és a kereskedőkre egyaránt vonatkozó szabályokat. Jelenleg a visszatérítéseken vitáznak, és ez a téma valószínűleg nem is lesz könnyen lezárható. 

A legnagyobbak ugyanis különféle összegeket kérnek a feldolgozóktól azért, ha például előnyösebb helyre teszik a terméküket, és elvárják, hogy az akcióikba is beszálljanak. 

A legtöbb, nálunk fejlettebb uniós tagországban természetes, hogy a hazai terméket részesítik előnyben. A választást védjegyekkel, a nemzeti színek használatával, a minőség-ellenőrzés hangsúlyozásával segítik elő. Etikai kódexet eddig még sehol nem fogalmaztak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!