Berhida

2014.11.24. 18:15

Berhida több pontján is tervez fejlesztéseket a régi-új polgármester

Az önkormányzati intézmények felújítását és a közfoglalkoztatás rendezését tekinti legfontosabb feladatának Pergő Margit, Berhida újraválasztott polgármestere.

Szabó Péter Dániel

– Mivel a képviselő-testületbe mind régi, nagy tapasztalattal rendelkező embereket választott a település lakossága, ezért Berhida nagyobb sebességre tud kapcsolni az elkövetkező öt esztendőben, hiszen a problémák sokaságát már feltártuk az előző önkormányzati ciklusban – kezdte a beszélgetést Pergő Margit.Nagy gondja például a városnak az itt élők szociális helyzete.

– Évek óta mintegy 400 ember kap Berhidán foglalkoztatást helyettesítő támogatást, s a közfoglalkoztatás keretében ennyi embernek próbálunk munkát biztosítani – mondja Pergő Margit, aki szerint továbbra is mindent meg kell tenni, hogy a programban részt vevő berhidaiak olyan képzéseken vehessenek részt, amelyet követően egyrészt értékteremtő munkát tudnak végezni a településen, másrészt pedig szaktudásuk révén esélyük van elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Feltártuk a problémákat, most a tetteké a főszerep, mondta el Pergő Margit berhidai polgármester (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– A külső hőszigetelők vagy épp a térburkolók az orvosi rendelőknél dolgoztak és a járdákat újították fel a városban, látták és érezték, hogy van értelme a munkájuknak. Az más kérdés, hogy polgármesterként könnyebb lenne a helyzetem, ha én oszthatnám be, hogy kit és mennyi ideig foglalkoztatok, ezzel ugyanis motiválni is lehetne a dolgozókat – jegyzi meg a polgármester.

Ami az elkövetkező évek konkrét terveit illeti, a peremartoni Petőfi Művelődési Ház energiahatékonyságot célzó felújítása mellett több projektötlete is van a településnek.

– A legtöbb intézményünk 50 évvel ezelőtt épült, rájuk fér már a felújítás. Tervezzük a berhidai Ady Endre Általános Iskola és a peremartoni Hétszínvirág óvoda és bölcsőde felújítását, utóbbi helyen bővítésre is szükség lenne. A berhidai kultúrház esetében első körben az első emeleten lévő könyvtár költöztetése lesz napirenden. A földszinten könnyebben megközelíthető lenne, ám ehhez is szükség volna az épület felújítására és bővítésére – mondta el Pergő Margit, aki a városközpontban található volt csecsemőotthon területének sorsáról is kérdeztünk.

– Nem egyszerű a dolgunk, hiszen régészeti ásatási területről van szó. A szomszédos berhidai kistemplomot ugyanis viszonylag nagy körben temető vette körbe, amelynek feltárási kötelező. A Nemzeti Kulturális Alaptól szeretnénk pénzt nyerni a munkálatokra, az ügyben már egyeztettünk a Laczkó Dezső Múzeummal is, akik a régészeti feltárást végeznék. A munkálatokat követően közparkot alakítanánk ki, ám mindezt a római katolikus egyházközséggel karöltve, hiszen az országos szinten is egyedülálló kistemplomunk renoválásával együtt szeretnénk megvalósítani a beruházást – sorolta a terveket a polgármester, akitől megtudtuk, szociális és gondozási központ kialakítását is tervezi az önkormányzat. Az intézményben a kismamákat a babák gondozására tanítanák, de főzésre, mosásra és vasalásra is lenne lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!