Borászat

2015.09.14. 13:54

A mustkészítés rejtelmei

Várpalota - A szőlőművelés és a mustkészítés rejtelmeivel ismerkedhettek meg a Loncsosi Baráti Kör jóvoltából hétfő délután a Bán Aladár Általános Iskola és a Rákóczi Telepi Tagiskola alsó tagozatos diákjai.

Szabó Péter Dániel

A 2006 óta működő civil szervezet immár hatodik esztendeje minden ősszel vendégül lát kisiskolásokat a Muskotály és a Pipacs utca sarkán, Vaczula István elnök asztalosműhelye előtt. A második-harmadik osztályos nebulók ily módon testközelből ismerkedhetnek meg a szőlővel, próbálhatják ki a darálást és préselést, ízlelhetik meg a maguk készítette mustot, s mérhetik meg annak cukorfokát.

A baráti kör szőlőműveléssel is foglalkozó tagjai magyarázzák el a tudnivalókat könnyen érthető módon a kisdiákoknak, akik a látogatás végeztével apró ajándékokért is vetélkedhetnek. Ezúttal Máté Sándor, a civil szervezet elismert borásza mutatta meg a téma iránt érdeklődő gyerekeknek a szőlőműveléshez és –feldolgozáshoz használt eszközöket. A Loncsosi Baráti Körnél ugyanis komoly hagyománya van a szőlőművelésnek. Minden évben borversenyt rendeznek, s a térségben is több bormustrán képviseltetik magukat.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!