Borászat

2017.05.02. 18:10

Borverseny a kisebbeknek

Örvényes - Szent Orbán a szőlő, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentje. Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt a leginkább.

Sági Ági

A néphagyomány szerint, ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelték meg a szobrát a gazdák, ha viszont fagykáruk lett, akkor megvesszőzték. Negyedik alkalommal tartottak Szent Orbán-napi borversenyt a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség termelőinek. Idén 140 bort neveztek a versenyre. Ebből 93 volt a fehérbor, 39 tétel a térség vezető fajtája, az olaszrizling. 22 rozét, 20 vörösbort és 5 gyöngyözőbort is neveztek a gazdák. A borokat három bizottságban bírálták.

Fehér bort kóstolnak, jobbról ifj. Csiszár Péter, Csiszár Alíz és Mészáros József
Fotó: Sági Ági

- Szépek a borok, négy nagy aranyat is ki tudunk adni, és ami külön örvendetes, hogy ebből három olaszrizling és kettő 2016-os évjárat. 28 aranyérem, 73 ezüstérem született, a többi bronz - értékelte a versenyt Szabó István, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke. A verseny egyik feltétele volt, hogy csak saját szőlőből készült borral nevezhetnek a gazdák. Ezt a versenyt a hegyközség kisebb termelőinek szervezi, itt azonos feltételek között mérethetik meg boraikat. Eredményhirdetés június 5-én a hal- és borünnepen lesz.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!