Borosta

2011.01.10. 07:30

Az acélbiztos (úti)társ

Nemcsak nélkülözhetetlen használati eszköz, hanem a minőség, a praktikum és az elegancia szimbóluma is. Nem hiába mondják a jó zsebkésre: elengedhetetlen (úti)társ.

dr. Magyar Nóra

A világgal együtt a bicska is hatalmas fejlődésen ment át nagyapáink kora óta: az egyszerű, egypengés eszköz néhány kiegészítővel, dugóhúzóval, konzervnyitóval, fűrésszel, körömreszelővel bővült, míg a mai zsebkések markolatában a biometrikus ujjlenyomat-érzékelő, vagy a 16 GB-os USB sem meglepő bővítmény. – Sok túlélőkésen a beépített nagyítótól kezdve a LED-lámpán és a horgos horgászzsinóron keresztül a csavarkulcsig számos funkció megtalálható – mondja Paál Tibor üzletvezető, aki szakmájából adódóan mindennap tanáccsal szolgál a zsebkések iránt érdeklődőknek.

– Ezek a kiegészítők mutatósak, hasznosságuk azonban a kés alapfunkciója szempontjából már vitathatók, tekintve, hogy előnytelenül befolyásolják a kés markolatát és fogását. Mint mondja, a megfelelő zsebkés kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni. El kell dönteni a kés rendeltetését, gondolatban pedig listázni kell azokat a funkciókat, melyekre a későbbiekben szükségünk lehet. Ezután jöhetnek azok a bizonyos szakmai szempontok: a biztonságos kezelés érdekében fontos, hogy jó legyen a kés fogása, a pengék és egyéb kiegészítő funkciók pedig precízen illeszkedjenek, és a markolat ne csússzon ki használója kezéből.

– A kés értékét elsősorban a penge minősége, a többfunkciós késnél pedig azok illesztésének pontossága határozza meg. Minél igényesebb egy illesztés, a kés is annál jobb és értékesebb. A minőségi késeknél nincs kotyogás, míg kevésbé kidolgozott késnél ez előfordulhat – mondja szakértőnk, majd rögtön hozzáfűzi, hogy erre azért érdemes odafigyelni, mert az anyag kopásával az illesztési hézagok egyre nagyobbak lesznek, s így zsebkésünk könnyen használhatatlanná válik.

Megtudtuk: mérvadó még a jó minőségű penge mellett a kézbe simuló, jó markolat kiválasztása is. Lehet, hogy egy csont vagy rózsafamarkolat mutatósabb, ám a biztos fogás szempontjából nem feltétlenül a legbiztonságosabb.

– A zsebkéseket többségében 7–11 centiméter pengehosszúsággal gyártják. Mind általános turisztikai, mind pedig vadászati célra ezek jól használhatók. Az egy kézzel nyitható, egyfunkciós, egypengés késeket részesítik előnyben például a fiatalok és a hegymászók, a többfunkciós kések beszerzése pedig a túrázóknak ajánlott – fűzi hozzá Tibor.

Véleménye szerint ezeknél a késeknél nem feltétlenül fontos az olyan szintű éltartósság, ami a vadászkéseknél elengedhetetlen, hiszen a kés pengéje egy kirándulás végén, otthon könnyen újraélezhető. A vadászat során azonban nem mindig van lehetőség az eszköz újrafenésére. Ilyen célra jobban terhelhető, igazi munkakést érdemes vásárolni.

Tibor szerint a zsebkés viselésével kapcsolatban sok tévhit él a köztudatban: a törvény szerint 9 cm-es pengehosszúságig nem kell rejtve – tokban, nem látható helyen – viselni a kést, az ennél nagyobb pengéknél azonban ez kötelező. És van tanácsa a tisztításra is: a rozsdamentes acélból készült kések szennyeződéseit sima hideg, vagy tisztítószeres vízben ki kell áztatni, majd enyhén olajos ruhával áttörölgetni. Mint mondja, kellő ápolás mellett egy kés örök darab. Ha el nem veszítjük... 


A ZSEBKÉSNÉL AZ ÉL A CÉL 

Az életlen penge különösen balesetveszélyes lehet: egyrészt a kopott él megnehezíti, akadályozza a szakszerű használatot, másrészről az így végzett munka kétszer annyi erőkifejtést igényel. A kés élezésénél a legfontosabb, hogy odafigyeljünk a helyes élszög meghatározására. Ma már számos, gyárilag beállított élszögű, gyémánt bevonatos élező létezik a késbarát laikusok számára.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!