Borosta

2011.02.16. 13:54

Furmint, a savak, és a füst

Székesfehérvár - Bort és szőlőt bemutató sorozatunkat egy kedvelt ízzel folytatjuk. Ma a furmint nevet viselő szőlő- és borfajtát ismerhetik meg.

Silye Sándor

Az ismertetésben Renner László, a Noé Szent István Borlovagrend főborásza segít. Elöljáróban: a furmint jellegzetes fajta, a legjobban aszúsodó szőlő. Eredete nem ismert, egyesek szerint Dél-Itáliából származhat, mások szerint Horvátországból vagy Szerbiából érkezett hozzánk.
 - A feleségem Tokajban született, szintén borász, a bor készítésével foglalkozott a Hegyalján. Ezért a furmintok közül a tokajit ismerem legjobban, bár Somló-hegyen is készítik ezt, a juhfark mellett a furmint is mind fontosabbá válik a szomszédban. A furmint aszúsodásra hajlamos, így Tokajban jó alapot jelent a szamorodni és az aszú számára. A  savai nagyon szépek, ezért füstölt ízű, zsírosabb ételek dukálnak hozzá,  így pörköltek, a tokány különböző változatai, vagy éppen füstös sültek. De ha valaki kemény munka után füstölt szalonnát akar enni, és furmintot fogyaszt, az sem téved nagyot. Ha csak a bort akarjuk kortyolgatni, mondjuk televíziónézés vagy baráti beszélgetés közepette, kiváló nassolni való lehet a füstölt sajt.

Címkék#furmint#bor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!