Borosta

2011.03.23. 08:42

Az év legjobb férfi szaunamestere imád izzadni

Darabos Gábor imád izzadni. Eme különös vágy viszont csak egy dologgal magyarázható: a Hotel Karos Spa szaunamestere bizony szereti a munkáját. Talán nem véletlen, hogy idén a férfiak közül őt választották a szakma legjobbjának.

Sámel József

A szaunamesterek országos versenyét idén rendezték meg először. A szállodai, majd regionális fordulókat követően az ország nyugati illetve keleti feléből is két-két szakember jutott a Vas megyei Sárváron rendezett döntőbe. Darabos Gábor végül a negyedik helyen zárt, ám teljesítményével így is kiérdemelte az év legjobb férfi szaunamestere címet. De valójában mi is a feladata egy szaunamesternek?

– A feladat összetett, hiszen szaunamesternek lenni többet jelent, mint kiadni a lepedőket, s előkészíteni a kabinokat a különböző szeánszokra – kezdte Darabos Gábor. – Nekünk azt is tudnunk kell, hogy mely betegségek azok – epilepszia, influenza, szívbetegség – melyek kizárják a szauna használatát, de munkánk során a szaunaetikettel is megismertetjük a vendégeket. Mint azt Gábor mondta: alapvető szabály, hogy ne fürdőruhában szaunázzon az ember, hiszen a magas hőmérséklet miatt kémiai anyagok párologhatnak ki a ruhából, melyek belégzése nem tesz jót. Ugyanezen okból kell a kabinon kívül hagyni például a papucsot is. Gondoljunk csak bele, milyen szaga lehet a műanyag és ragasztó keverékének, ha párologni kezd!


– Sokan azt gondolják, hogy a szaunázás a meztelenkedésről szól, holott ez nem igaz – folytatta a szaunamester.
– Persze törekedni kell arra, hogy minél kevesebb takarás legyen a testen, ám ez nem azt jelenti, hogy kizárólag pucéran lehet szaunázni. Ha valaki mégis nagyon szégyenlős, használjon pamut törülközőt vagy szaunaszoknyát. A szaunaetikettről egyébként van még mit tanulnia a magyaroknak. Darabos Gábornak is gyakorta el kell magyaráznia például, hogy a felöntéshez használt alapanyagokat – sör, méz, csokoládé – nem kell elfogyasztani.

– Volt már erre példa, mint ahogy arra is, hogy egy fiatalokból álló csoport tagai azt hitték, hogy az orosz felöntés során vodkával pótoljuk majd az elvesztett folyadékmennyiséget – mesélte Gábor, aki természetesen mindig beszél a vendégeknek a szaunázás jótékony hatásairól.

– A szaunázás hosszú távon képes megőrizni a testi, szellemi jólétet. Segít egyebek között a szív- és keringési problémák megelőzésében, erősíti a légutakat, enyhíti a reumás panaszokat, megelőzi az influenzát és a sejtmegújulás révén hamvassá, puhává varázsolja a bőrt. És persze oldja a stresszt, segít a hétköznapi gondok feledésében. Egy szaunamesternek amúgy fizikailag is rendben kell lennie, a szeánszok során ugyanis kézi erővel kell keverni a meleg levegőt.

– A levegő mozgatása azért is fontos, mert így a kályhára locsolt aromák – citrom, grapefruit, narancs, rozmaring, borsmenta, eukaliptusz – gyorsabban szétterjednek a kabinban – folytatta a nagykanizsai fiatalember, aki egyébként nem csupán szaunamester, hiszen masszőrként és sportanimátorként is dolgozik.
– Szerencsére ez utóbbira is egyre nagyobb igény van, a vendégek egy része már az aktív pihenés híve. Kirándul, kerékpározik, vagy csak egy laza gimnasztikát végez el a medencében. S, ha azt hiszik, hogy a munkanap végeztével Darabos Gábor már a háta közepére sem kívánja a mozgást, akkor bizony tévednek. Bár harminchét évesen sokan már „kiöregednek” az élsportból, ő hetente egy-két alkalommal lejár a nagykanizsai baseballcsapat tréningjeire, sőt, olykor a meccseket is végigjátssza.


Az illóolajok jótékony hatása

Grapefruit: a fárdtság, kimerültség enyhítésére, valamint bőrproblémák kozmetikai kezelésére a legalkalmasabb. Citrom: antibakteriális és frissítő hatású, pórusöszszehúzó tulajdonsága miatt a zsíros bőr ápolására ajánlott. Borsmenta: Élénkítő hatású, csökkenti a fejfájást, enyhíti a megfázás tüneteit, mindemellett serkenti a bőr vérkeringését is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!