Borosta

2011.03.30. 06:42

Veszélyes kapcsolatban

A bluetooth vezeték nélküli technológia számos mobiltelefon és kéziszámítógép része. Sokan nem is gondolják, milyen veszélyeket rejthet magában.

Napló Online

A technológiát eredetileg bluetooth-készülékek közötti, összekötőkábelek használata nélküli dokumentumcserére fejlesztették ki, de később olyan szolgáltatások nyújtására is kiterjesztették, mint például internetkapcsolat és internetes játékok. Meg kell azonban jegyezni, hogy minden alkalommal, amikor adatokat továbbít interneten keresztül, a készülék sebezhetővé válik a támadások számára, hiszen ahogyan növekszik a népszerűsége, úgy növekszik az internetes bűnözők érdeklődése is.

Amikor éppen látható mód-ban van a telefonunk, akkor jelet küld arról, hogy kész párba rendeződni egy másik  készülékkel, illetve adatokat küldeni és fogadni. Ha a jelet rosszindulatú személy veszi, akkor könnyen ellophatja akár a pin-kódunkat is. De ennél sokkal messzebbre is merészkednek a tolvajok: a készüléken tárolt összes adatunkat ellophatják, a kapcsolatlistánkkal, az e-mailekkel és szöveges üzenetekkel együtt. Kéretlen szöveges üzeneteket és képeket is küldhetnek, sőt telefonhívást is kezdeményezhetnek. Módosíthatják a beállításokat, és  kihallgathatják a beszélgetéseket. Nem is beszélve arról, hogy az internethez való csaltakozás akár  a pénztárcánkat is megterhelheti. Vírust telepíthetnek a készülékre, amely hasonló pusztítást végezhet, mint a számítógépes vírusok, például lelassítja vagy üzemképtelenné teszi készülékét, illetve megsemmisíti vagy ellopja az adatokat.
 
A legújabb csúcstechnológiával felszerelt támadók akkor is tudnak csatlakozni a telefonunkhoz, ha a készülékek nem látható módban vannak. A védekezés nem egyszerű az ilyen esetekben. A legjobb, ha a bluetooth-készülék beállítása nem látható kategóriában van, mivel ilyenkor nincs adatátvitel. Ezt csak  szükség esetén állítsuk át.
Ne tároljunk bizalmas adatokat, kódokat a telefonban, a  pin-kódunk pedig legyen összetett, hogy minél nehezebb legyen megfejteni. Az intelligens telefonok káros tartalom elleni védelmének legjobb módszere egy automatikus vírusvédelmi szoftver telepítése. Ugyancsak ez a legjobb módja az olyan vírusok elleni teljes körű védekezésnek, amelyek például bluetooth vagy internetkapcsolaton keresztül igyekeznek a telefont elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!