Borosta

2011.04.12. 08:25

Amit a roséról tudni kell

Címkék#Rose#bor

Boros sorozatunkban se nem fehér, se nem vörös borokról olvashatnak. Most és a következőkben a rosék tudnivalóival foglalkozunk.

Silye Sándor

Csóbor Jenő a mai ismertetőnk. Nem véletlenül, hiszen nemrég nyert nagyaranyat egy országos borversenyen.
- Alapvetően a technológia határozza meg a rosé milyenségét. Ennek része a  szüret, amikor 17-18 cukorfoknál, a teljes érés előtt kell szedni a kékszőlőt. Van, aki rövid ideig, de a héján áztatja, mi nem, rögtön kipréseljük a gyümölcsöt. Fontos a fűtött erjesztés, ilyenkor nem engedjük 15 fok fölé kúszni a hőmérsékletet, az aromák ugyanis így maradnak meg. Lényeges a rosé bor esetében, hogy a bor szén-dioxid-tartalma megmaradjon. Mivel a rosé alapvetően könnyű bor, így bármilyen étekhez jó szívvel ajánlhatjuk. Azonban az fontos, hogy eme ételek ne legyenek se túl fűszeresek, se túl nehezek, se túl zsírosak. Könnyű borokhoz könnyű kaják dukálnak. Egyébként  jó szívvel ajánlom mindenkinek a nyári  nagy melegben a jéghideg rosé borból készült fröccsöt! - mondta. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!