Borosta

2011.04.13. 14:28

Rosé, a sokszínű finomság

Címkék#Rose#bor

Nadap - Ma tovább gyarapíthatják ismereteiket a rosé bort illetően. Ebben Koch Imre, e bortípus ismerője, a rosék ihlette készítője segít.

Silye Sándor

Mi a rosé? Sokfajta tévhit létezik ezt illetően. A franciáknál például az a rosé, ami nem fehér- és nem vörösbor. A stílust tekintve a rosén belül is sok fajta létezik. Nálunk a reduktív technológiával, kék szőlőből készült fehérbor a rosé. Vannak, akik már azzal kísérleteznek, hogy a fehér és kék szőlőből együtt igyekszenek rosét nyerni, de ez még nem elterjedt. A siller egy másfajta rosé,  eltér a hagyományos fajtától. Ebben az esetben a kék szőlő marad a kádban, ott erjed, amikor megpezsdül, akkor leveszik a levét. Ez a típus élénkebb, vörösebb színű. Van olyan is, amikor a jófajta kékszőlőt hordóban tartják, ez a nagyon testes rosé, de ilyet itthon nem nagyon láttunk. A rosé nyitott sokféle irányba, rendkívül színjátszó, sokszínű fajta. Éppen ezért sokféle étekhez párosítható, aki ilyet választ, nagyon nem téved. A lényeg:  ne legyen túl nehéz, túl fűszeres étel, a sültekhez kiváló.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!