2011.04.13. 14:28
Rosé, a sokszínű finomság
Nadap - Ma tovább gyarapíthatják ismereteiket a rosé bort illetően. Ebben Koch Imre, e bortípus ismerője, a rosék ihlette készítője segít.
Mi a rosé? Sokfajta tévhit létezik ezt illetően. A franciáknál például az a rosé, ami nem fehér- és nem vörösbor. A stílust tekintve a rosén belül is sok fajta létezik. Nálunk a reduktív technológiával, kék szőlőből készült fehérbor a rosé. Vannak, akik már azzal kísérleteznek, hogy a fehér és kék szőlőből együtt igyekszenek rosét nyerni, de ez még nem elterjedt. A siller egy másfajta rosé, eltér a hagyományos fajtától. Ebben az esetben a kék szőlő marad a kádban, ott erjed, amikor megpezsdül, akkor leveszik a levét. Ez a típus élénkebb, vörösebb színű. Van olyan is, amikor a jófajta kékszőlőt hordóban tartják, ez a nagyon testes rosé, de ilyet itthon nem nagyon láttunk. A rosé nyitott sokféle irányba, rendkívül színjátszó, sokszínű fajta. Éppen ezért sokféle étekhez párosítható, aki ilyet választ, nagyon nem téved. A lényeg: ne legyen túl nehéz, túl fűszeres étel, a sültekhez kiváló.