VSZC-projekt

2024.05.23. 17:30

Szakképzés – lépést tartani az igényekkel, ha kell, megújulva (képgaléria)

A Magyarország helyreállítási és ellenálló-képességi terve program keretében a 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) projektje a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyének megújítását célozza meg, uniós pályázat révén. A projekt a VSZC által vezetett konzorciumi formában, a Széchenyi-terv Plusz program keretében valósul meg. A környezetével együtt megújítás előtt álló, ötvenéves tanműhely-komplexumban tartottak sajtótájékoztatót május 23-án.

Benkő Péter

A fejlesztésre az Európai Unió és a Magyar Állam nyújtott 3 milliárd 902 millió forintos vissza nem térítendő támogatást azzal a céllal, hogy a megújuló szakképző iskolák a középfokú oktatáson belül vonzó alternatívát nyújtsanak. A fejlesztés a Házgyári úti tanműhely teljes körű energetikai felújítását és eszközbeszerzést tartalmaz. Megvalósul a tetőhéjazat szigetelése, nyílászárócserék, hőszigetelt, szekcionált műhelykapuk beépítése, a külső hőszigetelés. Korszerűsítik a teljes gépészeti, villamos hálózatot, elvégzik a külső közművezetékek rekonstrukcióját, út és parkoló kialakítását. Mindezzel az építőipari, épületgépészeti, fa-, bútoripari és gépészeti ágazatokban hirdetett szakmáknak biztosítanak minőségi oktatási környezetet. A tanműhelyt új funkciókkal bővítik, új közösségi terek, étkező, konferenciaterem készül.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a mögöttünk hagyott válságidőszakra utalt. – Fontos, hogy elrugaszkodási pontként fogjuk fel ezen időszakokat, új struktúrákat építsünk a régiek helyett. Így történt ez a szakképzésben, mellyel Magyarország Európa élvonalába került. A projektek mutatják, Magyarország és az unió tud együtt dolgozni, vannak közös érdekeink, melyek a veszprémi, a magyar, de az európai polgárok érdekei is.

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, nagyjából négy éve kezdődött el a szakképzés jelentős átalakítása, mert a gazdasági szereplők minőségi munkaerőért kiáltottak. – A technikai-technológiai változásokkal az oktatásnak lépést kell tartania, ezért a kormány támogatásával a szakképzést átalakították, három pillérre alapozva – az első a tananyag, a módszertan megújítása, a második a humánerőforrás pillére, a harmadik pillér az infrastruktúra-fejlesztés – foglalta össze a célokat.

Perényi Lóránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkára az építészeti szakma óriási lehetőségéről beszélt. – Szemléletváltás zajlik, melyben a mennyiséget felváltja a minőség, de a minőséghez kellett egy projekt, a projekthez pedig egy összefogás, hogy minél hatékonyabban szolgálja a megújított létesítmény leendő használóit.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, kormánybiztos a VSZC-nek a projekthez gratulálva elmondta, nem sokan hittek abban a tervben, melyet nemrég megfogalmaztak a szakipar létrehozása kapcsán Veszprémben. – Az eredmények csapatmunkával mégis megvalósultak, a létrejött színvonal erősíti a város és a térség versenyképességét. Az álmok valóra váltásához sikerült megfelelő partnereket kell találni, a szakképzés iránt pedig óriási az érdeklődés.

Porga Gyula polgármester Veszprém fő céljáról beszélt, mely az életminőség felzárkóztatása az európai elithez, bekerülni az első húsz, hasonló léptékű város közé. – Ambiciózus cél, a város egyedül nem képes végrehajtani, szövetségesekre van szükség, s jó látni, vannak ilyenek a vállalkozóktól kezdve az államig. Meg kell újítani az infrastruktúrát, a városi közszolgáltatásokat, a helyi közösségeket erősíteni, ez az alkalom mindezek esszenciája.

Pap Máté, a VSZC kancellárja elmondta, a veszprémi siker kulcsa, hogy a helyi vezetők ambiciózus, de közérthető célokat fogalmaznak meg, az itt élők érdekeit elsődlegesnek tartva. – A hazai szakképzés soha nem látott fejlődést mutat, melynek részei a nagyívű infrastrukturális fejlesztések. Ma már technikumba többen jelentkeznek, mint gimnáziumba, a város egyes intézményeinek bizonyos szakjain tízszeres a túljelentkezés – világított rá a kancellár, miért volt lényeges a projekt életre hívása.

A köszöntők után nemzeti színű szalagokkal átkötött időkapszulát helyeztek el a tanműhely betonalapjában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában