Exkluzív interjú

2024.05.23. 18:01

Orbán Viktor: Magyarország határozottan békepárti (videó)

„Arra számítok, lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak” – fogalmazott a miniszterelnök a Blikknek adott interjúban.

MW

A miniszterelnök rendhagyó interjút adott a Blikknek

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A miniszterelnök feltételezése szerin az európai választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik.

– Van egy európai színtér, meg egy amerikai színtér a nyugati politikában. Az európai színtéren is van birkózás a háborúpártiak és a békepártiak között, valamint Amerikában is zajlik ez. Ha Európáról beszélünk, nem állunk jól. Van húsz egynéhány tagállam az Európai Unióban, amely határozottan háborúpárti. Van egy tagállam, ez Magyarország, amely határozottan békepárti és volt egy ország, Szlovákia, amelyik éppen átmanőverezte magát a választások után a kormány segítségével a háborúpárti álláspontból a békepártiba – fogalmazott Orbán Viktor a Blikk Talknak adott interjúban.

A béke tűzszünetet jelent és béketárgyalásokat

Orbán Viktor elmondta, hogy az európai választás nem egyszerűen csak az Európai Parlament mandátumainak a felosztásáról szól majd, ez mindenhol egy nemzeti választás is és a kormányoknak igenis kitettsége, felelőssége van a saját polgárai irányába. Jelezte, hogy az európai választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik majd, mert az európai politika minden gyengesége ellenére is alapvetően mégiscsak demokratikus politika és nem lehet szemben úszni az árral büntetlenül hosszabb távon.

A miniszterelnököknek alkalmazkodniuk kell a közvéleményhez. Arra számítok, hogy lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak

– vetítette előre Orbán Viktor. Továbbá arra számít, hogy a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanácsban is megváltoznak az erőviszonyok, amivel több lesz a békepárti és kevesebb a háborúpárti kormányfő.

„A béke tűzszünetet jelent és béketárgyalásokat”

 – jelentette ki Orbán Viktor. Rámutatott, a béketárgyalás két fél között kell, hogy megtörténjenek, azonban az ukrán-orosz háború nem olyan egyszerű, hogy ez a két fél között folyjon le, mivel ez egy proxy-háború. Mint mondta, Ukrajna és Oroszország között valamilyen érintkezésnek lennie kell, de a háttérben tárgyalások lesznek Amerika és Oroszország között is.

Nincs abszolút biztonság

Robert Fico merénylője háborúpárti, mivel legnagyobb kifogása a szlovák miniszterelnök ellen a merénylőnek az volt, hogy az nem háborúpárti

 – fogalmazott Orbán Viktor a szlovák kormányfő ellen elkövetett merénylet kapcsán. A miniszterelnök jelezte, hogy Fico kormánya baloldali, akivel szemben egy baloldali progresszív ellenzék áll. Mint mondta, a Fico féle Smer párt baloldali, békepárti, és hagyományszerető.

A Fico elleni merénylet kapcsán a kormányfő jelezte, hogy abszolút biztonság nincs, nagyon nehéz egy ilyen helyzetet kezelni, szinte nem is lehet.

A miniszterelnököt nem lehet elkeríteni a híveitől

– hangsúlyozta.

Helyes volt a lemondás

A miniszterelnök Novák Katalin kegyelmi ügye kapcsán leszögezte: a köztársasági elnöki intézmény Magyarországon el van választva a kormánytól és ezzel kormányfőként foglalkozni rendkívül érzékeny dolog, ilyen például a kegyelmi ügyek kérdése is. Szerinte ebben Novák Katalinnak önállóan kellett döntenie, és helyes volt a lemondása. Varga Judit lemondásáról úgy vélekedett, az a szerencsétlen része az ügynek. Felidézte, hogy volt egy húszéves gyakorlat, miszerint az igazságügyi miniszternek – akárhogy döntött az államfő – ellen kellett jegyeznie a kegyelmi kérvényt, nem volt más választása. A miniszterelnök elmondta, hogy a lemondás óta beszélt Novák Katalinnal, nem csak munkatársak, hanem barátok is voltak. Varga Judittal gyakrabban találkozik, mert vannak kérdések amikben számít a véleményére.

A Magyar Nemzet teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható!

A miniszterelnökkel készített interjút itt tudja megtekinteni:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában