Borosta

2011.04.19. 05:30

Vámpírok az indiánok ellen

Úgy tűnik, a romantikus lelkületű lovagok is inkább írják a verseket szívük választottjának, mint olvassák azokat. Legalábbis, ez derül ki az urak olvasási szokásairól készített apró összeállításunkból.

Kiss Anna

Szép Lászlóné, egy családi vállalkozásban működő zalaegerszegi könyvesbolt eladója segített kiigazodni a férfiak kedvenc olvasmányainak színes világában.

– Azt nem lehet kijelenteni, hogy csak egyfajta könyvet, egy irodalmi stílust kedvelnek a férfi olvasók. Persze, receptes könyveket ritkábban bújnak, de sokan térnek be hozzánk konkrét elképzelés nélkül, csak válogatnak, keresgélnek a nekik tetsző borítók, írók között. Vannak, akik földrajzi témájú könyveket, albumokat lapozgatnak szívesen, és vannak, akiket a történelem , esetleg a komoly zene vagy életrajzi könyvek érdekelnek. Mást keresnek a fiatalok és mást az idősebb korosztály, de általánosságban elmondható, hogy a tudományos érdeklődés, a modern kor vívmányaival kapcsolatos kíváncsiság leginkább a férfiakra jellemző. A verseskötetek azonban egyik nem körében sem túl népszerűek.

Talán az sem meglepő, hogy ritkán vásárolnak kötelező olvasmányokat a fiatalok. Ha egy-egy klasszikusra szükségük van, kikölcsönzik a könyvtárból, vagy szüleik vásárolják meg nekik. A tizenévesek gyakran választják a legújabb mozifilm alapjául szolgáló köteteket.


– Az indiánok sikere alábbhagyott. Míg tíz éve a gyerekek megőrültek az indiános könyvekért, ma már egyáltalán nem érdekli őket sem Winnetou, sem Old Shatterhand.

Úgy is mondhatnánk, az indiánok skalpját a vámpírok szerezték meg...

– Rengeteg könyv készül vámpír témában. Sok fiatal keresi ezeket. A nagy sikernek persze a filmekhez van köze. Rejtő Jenő még mindig nagyon közkedvelt, szinte az egyetlen író, akiért minden korosztály odavan.

Mint megtudtuk, az idősebbek is gyakran a mozi után látogatják a könyvesboltokat. Például Dan Brown sikere óriási, akárcsak a könyveiből készült filmeké.

– Sajnos arról kell beszámolnom, hogy a magyar írók még mindig nem tudták túlszárnyalni a külföldiek sikerét.

Csak akkor vásárolják meg a frissen megjelent hazai köteteket, ha azok jó reklámot kapnak. A jó reklám pedig sok esetben annyit jelent, hogy a botrányos vagy a leleplező jelzőt kapcsolják hozzá.

– A klasszikus regények jó híre azonban szájról szájra terjed. Legyen bármekkora a hírverés, Rejtő Jenő, Wass Albert, Márai Sándor és Fekete István örök kedvenc marad.

Az ízlés tehát változó, de összességében levonható a következtetés, hogy a férfiak egy része szívesen és sokat olvas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!