Borosta

2010.09.08. 17:08

Fejlövések, becsszóra

Az airsoft legnagyobb előnye, hogy mindenki élve térhet haza a csatamezőről. A "mintha-háborúban" a seggbelövés kicsit fáj, a találat pedig becsszóra megy. De mi is az airsoft?

Horváth-Balogh Attila

- A hobbi a második világháborúig rendkívül militarista Japánból indult - mondta elöljáróban Salamon Bálint, alias Sharky, a nagykanizsai Turul Airsoft kebelében alakult Thúry György Mil-Sim (azaz military-simulator) Csapat egyik tagja, a Turul vezetője. - A világégésből a szigetország vesztes félként került ki, s a militarizmus minden formáját betiltották, éles lőfegyvert sem tarthattak magánszemélyek. A fiatalokban ennek ellenére volt igény valamiféle katonai jellegű játékra. Az amerikai paintball mintájára a felkelő Nap országában műanyag puskákat készítettek, melyek apró, szintén műanyagból készült golyók kilövésére képesek. Kínában viszont mára egész iparág épült az airsoftra, és az eredetiekre megszólalásig hasonlító fegyvereket, felszereléseket lehet vásárolni.


Ha valakinek nem elég az alap, fegyverét "tuningolhatja" is: a túrázással kezdő, s az airsoftnál landoló, a csapat öregjei közé tartozó Tóth Péter, Golbat kínai gépkarabélyának már csak a tokja eredeti. Műanyag csapágyak helyett acélcsapágyazás, rugalmasabb gumi alkatrészek és Tesco-zseblámpa az irányzékon  a lőalkalmatosság ma már a dupláját éri, mint amennyibe került. Az elektronikus mechanizmussal működő, jobb minőségű puskák hatótávolsága 60-70 méter, s habár a lövedékek ártalmatlannak tűnnek, bizony, kissé fájdalmas a találat. Utóbbi jelzése becsületszóra történik, azaz mindenkinek a lelkiismeretére van bízva, közli-e a többiekkel, hogy mondjuk, fejbe lőtték. Amúgy a plasztikgolyó még senkinek sem okozott komoly sérülést.

- Azért jött már mentő a lőtérre, de térdficammal vitte el az egyik játékost - tette hozzá Berke Dániel, "Árnyék". Merthogy alapvetően nemcsak lőnek, hanem ugranak és vetődnek is az airsoftosok, csakúgy, mint a nagyok. Olyan életszerű háborús szituációkat játszanak el, mint például az erdőben, alakzatban való mozgás, járőrözés, épületek közti városi harc, vagy éppen aknakeresés.

Foki István, "Rico" (a csapat vezetője) a múltkor talált is egyet  ezernyi műanyag golyó lett a jutalma, amikor felrobbant a dobozka.
A fiatal férfi egyébként igazi gyűjtővé lett a harcmezőn töltött évek alatt: nyolcféle öltözék lapul otthon, a szekrényeiben.
- Az amerikai színeket kedvelem, többek közt az olívazöldet, és a Vietnamból ismert tigerstripe, woodland és az amerikai tengerészgyalogság által most is használt marpat mintázatot  -magyarázta Rico, aki már közel 4 millió forintot költött felszerelésekre.


A históriás dolga a kotnyeleskedés, s lehetetlen megkerülni a kérdést: vajon mennyire férfias dolog airsoftozni?

- Szerintem elég férfias, de hölgyek is vannak a sorainkban, akik közül néhányan minket is lepipálnak - válaszolt Balogh Árpád. - Még katonacsajok is játszottak velünk. Ők nehezen viselik a vereséget, hisz' az élesben koporsót jelent...

Jelentkezőben amúgy nincs hiány, jó páran kijöttek már a bocskai pályára megnézni, mi is az airsoft. És sokakat elriasztott  na nem a látvány, hanem valami sokkal prózaibb dolog.

- Meglehetősen drágák a felszerelések - magyarázta Sharky. - Volt, aki azt mondta, neki ennyi pénze nincs, s inkább a sakkot választja, vagy visszaül a számítógép elé. Ha valaki komolyan gondolja, 60 ezer forint körüli összegből elkezdheti a játékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!