Bulivan

2010.07.01. 11:35

Jerry Lee Lewis Budapesten is bemutatja tudását

A rock and roll egyik kultikus figurája, az első lemezét 1954-ben megjelentető Jerry Lee Lewis ad koncertet július 20-án Budapesten. Az akkor még mindössze 19 éves zenész olyan világhírű pályatársakkal dolgozott együtt, mint Elvis Presley, Roy Orbison vagy Carl Perkins.

Gyuricza Ferenc

Jerry Lee Lewis nemcsak előadói kvalitásai miatt került a figyelem középpontjába, hanem folyamatos botrányaival is. A zenész közvetlen környezetében számos titokzatos haláleset történt, amelyek pletykák kiváló táptalajának bizonyultak. Az első rock and roll sztárok közé tartozó Jerry Lee Lewis karrierje azonban nehezen indult. Szülei kölcsönt vettek fel, hogy a fiúk egy használt zongorán elindíthassa pályafutását. Ennek köszönhetően hamar megmutatkozott zsenialitása, és tizennégy éves korára már ki is alakította sajátos stílusát. Ezt a gospel, a country és a boogie-woogie műfajainak egybegyúrásával, valamint intenzív, egyedi előadásmódjával érte el.

Első lemezét 1954-ben jelentette meg, s két évre rá már a világ leghíresebb zongoristái között tartották számon. 1957-ben két olyan dallal is megajándékozta közönségét, amelyeket a mai napig rengeteget játszanak. A Whole Lotta Shakin’ Goin’ On és a Great Balls Of Fire nemcsak a közönség elismerését váltotta ki, de Elvis Presley irigységét is. Jerry Lee Lewis energikus játéka és színpadi show-ja olyan elemeket tartalmaz, mint a billentyűk állva püfölése, a zongoraszék elrúgása, valamint a hangszer felgyújtása.

A rock and roll életérzéshez hozzátartozó botrányok a sikerek megszerzése után következtek. Házassága akkora felháborodást váltott ki, hogy a zenész kénytelen volt lemondani egy teljes brit turnét, 1958-ban ugyanis kiderült, hogy a húszas évei elején járó zongorista-énekes felesége egy tizenhárom éves lány, aki ráadásul még az unokatestvére is. Jerry Lee Lewis ezzel az egyik legproblémásabb hírességgé vált, az egész rock and roll világ róla beszélt. A botrányok később sem kerülték el, negyedik felesége tisztázatlan körülmények között saját medencéjükbe fulladt, az ötödik drogtúladagolásban hunyt el. Mindemellett két fiát is elvesztette, akik furcsa balesetekben haltak meg.

A sok tragédia, valamint egy majdnem halálos kimenetelű gyomorfekély után Jerry Lee Lewis többször drogfüggőséggel küzdött, s furcsává vált viselkedése két nagy botrányt is eredményezett. 1976-ban, negyvenegyedik születésnapján egy megtöltött fegyverrel játszott a kissé kiszámíthatatlan habitusú zenész. Az üresnek hitt fegyver elsült, a lövedék mellen találta basszusgitárosát, Butch Owens-t. A zenész csodával határos módon túlélte a lövést, a zongora fenegyereke viszont továbbra sem bírt magával. Nem sokkal később egy Elvis Presley-nél próbált  egy házibulira bejutni, amiben egy helyi biztonsági őr aprólékossága hosszú ideig hátráltatta. Jerry Lee Lewis a kínossá váló várokozást egyedien próbálta oldani, egy pisztolyt lóbálva kezdte el magyarázni a személyzetnek, miszerint ő Elvis-t jött megölni.

Jerry Lee Lewis a nyolcvanas években kezdte visszanyerni régi népszerűségét. Beválasztották a Rock And Roll Hall Of Fame csarnokába, majd egykori felesége, Myra megírta a Great Balls Of Fire: The Uncensored Story Of Jerry Lee Lewis című könyvet, amiből 1989-ben egy óriási sikert arató életrajzi film is készült Dennis Quaid és Winona Ryder főszereplésével. Az egykori 2005-ben Grammy-életműdíjat kapott, 2006-ban új lemezt jelentetett meg Last Man Standing címmel. Az albumon Eric Clapton, B.B. King, Bruce Springsteen és Mick Jagger is közreműködik.

Jerry Lee Lewis néhány kényszerszünettől eltekintve sohasem hagyta abba a turnézást. Még hetvenöt évesen is lerobbanthatatlan az arénák színpadairól, ezt egyedülálló színpadi megjelenésének és előadásának köszönheti. 2010-ben újra Európában turnézik, s ennek során hazánkban is fellép. Jerry Lee Lewis július 20-án a Papp László Budapest Sportaréna színpadán mutatja be legismertebb dalait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!