Bulivan

2010.11.02. 16:24

Februárban újra Budapesten lép fel az Apocalyptica

Közel egy éves világkörüli turnén vesz részt napjaink egyik legizgalmasabb zenekara, a finn Apocalyptica. A Metallica dalainak csellón előadott változataival feltűnt együttes Budapesten is fellép, a magyarországi koncertre február 23-án kerül sor a Petőfi Csarnokban.

zaol.hu

Az Apocalyptica lassan két évtizede állandó és megkerülhetetlen zenekara a heavy metal világának. Az 1993-ban alapított finn formáció az Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos című albumával robbant be a köztudatba, s azóta is világhírnek örvend, bár repertoárjukat egyre inkább a saját dalaik teszik ki. A zenekar számos alkalommal járt már hazánkban, többször felléptek a Sziget fesztiválon, szerepeltek a Rammstein előzenekaraként, a Metalmania fesztivál keretében, de adtak koncertet önállóan is. A jelenleg három csellóst és egy dobost is tagjai között tudó zenekar 2011-ben újra turnéra indul, s ennek keretében ismét hazánkban köszönthetjük őket. Az újabb koncertsorozat apropóját az idén augusztus 20-án megjelent új album, a 7th Symphony adja, amely hosszabb szünet, mintegy három évnyi várakozás után látott napvilágot.

Az Apocalyptica megjelenése annak idején jelentősen felkavarta a modern zenei világot, hiszen az együttes tagjai teljesen úttörő módon, csellón kezdtek el heavy metal dalokat játszani. Első lemezük kizárólag a Metallica legnagyobb számainak átdolgozását tartalmazta. A végeredmény zsenialitásához az is hozzájárult, hogy a tagok egytől-egyig klasszikus zenei képzettséggel rendelkeznek. Az Apocalyptica tagjai a mai napig szívesen nyúlnak példaképeik szerzeményeihez, koncertjeiknek nélkülözhetetlen pillanatai közé tartoznak az ilyen feldolgozások. Mindemellett saját dalokkal is jelentkeznek, melyeket gyönyörű dallamok és bombasztikus ritmusok jellemeznek. Az Apocalyptica szerzeményei többnyire instrumentálisak, de néhány szerzeményben vendégénekesek - mások mellett a H.I.M., a Guano Apes, a The Rasmus vagy a Slipknot frontembere - is közreműködik. Dalaikat emellett gyakran átszövi a humor is, mindez tovább növelte nimbuszukat. A zenekar élőben nyújtott teljesítménye még szórakoztatóbb, mint a lemezen, hiszen az Apocalyptica tagjai már a csellózás közben nyújtott intenzív headbang-eléssel is kuriózumot jelentenek.

Az Apocalytica zenei videói megtekinthetők az alábbi oldalakon:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!