Bulivan

2010.11.17. 10:44

Jövő nyáron Budapesten is fellép a Roxette

A nyolcvanas évek végének egyik legsikeresebb pop-együttese, a svéd Roxette ad koncertet 2011. június elsején a Papp László Budapest Sportarénában. A Marie Fredriksson és Per Gessle alkotta duó 42 állomásos turnéra vállalkozott.

Napló Online

A Roxette pályafutását 33 slágerlistás dal, valamint több, mint 75 millió eladott album jelzi. Az együttes sikerszériája azonban többször is megszakadt, legutóbb az énekesnő súlyos agydaganata miatt kellett szüneteltetniük a munkát. Marie Fredriksson azonban felgyógyult, így a duó 2011-ben egy új albummal rukkol elő, s mindezt világ körüli turnéval is megfejelik.

A Roxette a nemzetközi színtéren 1989-ban tűnt fel a The Look című dalával, amelyet olyan slágerek követtek, mint az It Must Have Been Love vagy a Listen To Your Heart. Az együttes múltja azonban jóval régebbre nyúlik vissza. Marie Fredriksson és Per Gessle már a ’70-es évek végén találkozott egymással, de egyéni sikereik miatt akkor még nem merült fel bennük a közös munka gondolata. Per Gessle az egyik legnépszerűbb svéd popcsapatban, a Gyllene Tider-ben játszott, Marie Fredriksson-nak pedig éppen akkor indult be szólókarrierje.

1986-ban azonban mégis úgy döntöttek, hogy közösen folytatják a munkát. Elgondolásuk szerint a Per Gessle írja a dalokat, melyeket Marie Fredriksson ad elő. Roxette név alatt az első kislemez Neverending Love címmel jelent meg, s Svédországban rögtön óriási siker lett. Marie Fredriksson ennek hatására döntött úgy, hogy feladja szólókarrierjét. Első albumuk a Pearls Of Passion címet viselte, ám a nemzetközi áttörésra még néhány évet várni kellett. Miután 1989-ban ez is bekövetkezett, a Roxette tíz éven keresztül uralta az európai és amerikai slágerlistákat, a Look Sharp című második album pedig több, mint nyolcmillió példányban kelt el, s ez így folytatódott éveken át. Slágerek tucatja, milliószámra eladott nagylemezek és folyamatos turnézás jellemezte akkor az együttest.

Az első törés a csapat pályafutásában 1996-ban következett be, amikor a Gyllene Tider ideiglenes visszatérése miatt a Roxette egy időre leállt, de két évvel később Have A Nice Day címmel újabb albumot jelentetett meg, amelyről a Wish I Could Fly vált slágerré. Bár a csapat folyamatosan dolgozott, ám a régi sikereket már nem tudták túlszárnyalni. 2002-ben Marie Fredriksson váratlanul összeesik otthonában, kórházba kerül, ahol agydaganatot diagnosztizálnak nála. Sikeres műtétet hajtanak nála végre, és az énekesnő pár héttel később már elég erősnek találja magát ahhoz, hogy a The Pop Hits című válogatásalbumhoz felénekelje a vokálokat.

Ennek ellenére a Roxette gyakorlatilag leáll. Per Gessle sikeres szólóalbumot ad ki, és régi csapatával, a Gyllene Tider-rel dolgozik, egészen 2009 tavaszáig, amikor egy Amsterdam-i koncerten az énekesnő két szám erejéig szintén színpadra állt. Nem sokkal ezután bejelentették, hogy a Roxette Night Of The Proms cím alatt újra turnézni fog, összesen 42 koncertet adtak Európában. A sikernek köszönhetően úgy döntenek, hogy folytatják a közös munkát, s 2011-ben új nagylemezt adnak ki, illetve újabb, ezúttal már világkörüli turnéra indulnak, melynek egyik állomása Budapest lesz.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!