Bulvár

2017.05.26. 09:14

40 éves a Csillagok háborúja - 20 érdekesség a filmről

1977. május 25-én indult világhódító útjára George Lucas űroperája, melyről összegyűjtöttünk most 20 érdekességet. Ön ismerte őket?

A Star Wars mindössze néhány hét alatt a filmtörténelem egyik legsikeresebb alkotása lett, több mint 798 millió dolláros bevétellel a mai napig az egyik legsikeresebb alkotásnak minősül.

A következő 20 érdekességgel merüljünk el mindannyian újra egy messzi-messzi galaxis világába:

1. Az első olyan film, ami túllépte a 300 millió dolláros bevételt.

2. Darth Vadert három színész formálta meg. A hangját James Earl Jones adta, a végén az arc az Sebastian Shawhoz fűzödik és a test pedig David Prowse. Érdekesség, hogy James Earl Jones és David Prowse sosem találkoztak.

3. Kenny Baker (R2-D2 megformálója) egy interjúban elmondta, a stáb gyakran a díszletek között felejtette őt az R2-D2 jelmezben, mikor ebédelni mentek.

4. Mark Hamill (Luke Skywalker) szerint a stúdió vezetői nem igazán voltak elragadtatva az ötlettől, hogy Chewbacca nem visel semmiféle ruhát, ezért megpróbálták egy rövidnadrágos verzióra rávenni a készítőket. Sikertelenül.

5. Chewbacca George Lucas Indiana nevű kutyájáról lett mintázva.

6. Darth Vader volt az első alak, akit George Lucas kitalált.

7. A legtöbb bolygó/hold, ami a filmben szerepel valójában befestett labda. Ezzel szemben a Halálcsillag makettjét valóban megépítették a készítők, hiszen nagyon sok olyan beállítás van a filmben, ahol különböző járművek közelítik meg a fegyvert.

8. Az első sci-fi, amit valaha Legjobb film kategóriában jelöltek Oscar-díjra.

9. A jida és geki japán szavak, melyek szókapcsolatban annyit jelentenek: kosztümös dráma. E két szó átalakításával született meg a jedi elnevezés.

10. Carrie Fisher melleit ragasztószalaggal rögzítették, mivel a ruhája alatt nem viselhetett melltartót (révén az űrben nem létezik fehérnemű).

11. R2-D2 az első forgatókönyvben még angolul beszélt, bár elég gyenge szókincse volt. Annak ellenére, hogy R2 összes megszólalását kihúzták, C-3PO reakciói sok helyen benne maradtak.

12. Luke Skywalker eredetileg Luke Starkiller lett volna.

13. Mark Hamill a forgatás ideje alatt megsérült egy autóbalesetben, így az újraforgatás szóba sem jöhetett. Ugyanezen baleset miatt láthatóak sebhelyek Hamill arcán a hatodik epizódban.

14. Yoda külsejét Albert Einsteinről mintázták.

15. James Cameron, a Titanic és az Avatar rendezője a Csillagok háborúja miatt kezdett a filmiparban dolgozni. mivel előtte kamionsofőr volt.

16. A lézerek hangja a filmben elektromos vezetékre történő suhintás hangja.

17. George Lucas nem szerette volna, hogy a kor sci-fijeinek csillogása, futurisztikus látványa a Star Wars-ban is jelen legyen, így mikor már állt a díszlet és minden készen állt a forgatásra, a rendező mindent megrongált, összekoszolt azért, hogy ne keltsenek új hatást.

18. A vader szó hollandul azt jelenti, hogy apa.

19. John Williams zeneszerzőt Steven Spielberg ajánlotta George Lucas-nak, aki csakis klasszikus zenei dallamokat képzelt a film alá.

20. A film bemutatója előtt Lucas megmutatta a filmet néhány más rendezőnek, akik közül sokan, (maga Lucas is)  úgy gondolták, hogy borzalmas film. Brian de Palma azt mondta, ez minden idők legrosszabb filmje. Egyedül Steven Spielberg hitt a sikerben.

További érdekes információkat olvashatnak a Filmezzunk.hu és a Star Wars IMDb oldalain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!