A szegények orvosa

<b>Köpcsény, Felsőörs</b> - A legendás hírű, nemzetünk számos kiválóságát adó Batthyány család tagja volt Batthyány-Strattmann László, akinek holnap van egyházi naptár szerint a névünnepe.

Toldi Éva

A szegények orvosaként, a jó hercegként tisztelt és emlegetett országos hírű szemorvos 1870-ben született Köpcsényben. Tanulmányait jezsuita kollégiumban kezdte, majd Ungváron érettségizett. 

Bölcsészegyetemen tanult, de a rendkívül fogékony ifjú érdeklődése korán megmerült a zene, a csillagászat, a nyelvek, a gyógyszerészet, a pszichológia, sőt a vegyészet tudományában is, sőt a gazdaságtan sem volt ismeretlen számára. Orvosi tanulmányait 25 éves korában kezdte meg, s a 19. század fordulóján avatták doktorrá. Szemorvosi diplomáját később szerezte meg. 

Köpcsényben kórházat alapított, ahol ingyen gyógyította a rászorulókat, néha még a gyógyszerek árát is maga fizette ki. Tanúságtevő keresztény családi életet élt, tizenhárom gyermeket nevelt párjával példamutató szeretettel. Igazi orvos volt, aki tudta, a gyógyításban a legfontosabb a lélek gyógyítása. A nagylelkű doktor súlyos gyógyíthatatlan betegségben halt meg 1931-ben. II. János Pál pápa 2003-ban boldoggá avatta. 

Megyénkben Felsőörs is ősi fészke volt a Batthyányaknak, akik kegyurai voltak a prépostsági templomnak egészen 1950-ig. Haláláig maga a herceg is viselte e címet. 

A falu ősi templomában a boldoggá avatás évében épült fel az ország első Boldog Batthyány-Strattmann László-oltára, melynek oltárképét Fülöp Lajos festőművész készítette. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!