Döbbenet! Utcára kerültek a diplomások!

<b>Veszprém</b> - Egy év alatt 23 százalékkal nőtt a munkanélküliség a közép-dunántúli régióban, a korábbiaktól eltérően magasan képzett munkaerőtől is megváltak a cégek.

Szabó Péter Dániel

Mindezt Bernáth Ildikó országgyűlési képviselő mondta el csütörtökön sajtótájékoztatón. 

- A Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Tanács napokban tartott ülésén szembesültünk a 2007. december - 2008. december közötti időszakról szóló adatokkal. 

A munkanélküliség ilyen szintű növekedése az országosan 7,3 százalékos emelkedéshez képest megdöbbentő, s sürgős lépésekre kell, hogy kényszerítse a kormányt - hangsúlyozta a munkaügyi tanács soros elnökségét idén ellátó Bernáth Ildikó.

Kiemelt célunk a munkahelyek megőrzése, ám a korábbi 3,7 milliárdos decentralizált foglalkoztatási alap idén 1,9 milliárdra csökkent, ami különösen nehézzé teszi ezt a feladatot. 

A munkanélküliség Veszprém megyében mintegy tizenhétezer embert érint, a legrosszabb helyzetben Sümeg, Várpalota és Ajka térsége van

A járműipar válsága újfajta munkanélküliséget is hozott, hiszen a nagyobb cégek a magasan képzett munkaerőtől is megváltak, így mérnökök, gépésztechnikusok kerültek az utcára. 

- Újabb hungarikum tűnhet el a süllyesztőben, ha a kormány nem segít a végveszélyben lévő Ajka Kristályon - mondta el Ékes József, a térség országgyűlési képviselője. 

A szinte száz százalékban exportra dolgozó cég külföldi megrendelései a gazdasági világválság miatt megcsappantak, ezért a cég az ősszel 130 munkatársától vált meg, s már azt is bejelentette, jelenlegi 371 dolgozójából további 250-et kell elbocsátania a közeljövőben. 

-  Egy tavaly kirótt, alig több, mint egymilliós munkaügyi bírság miatt az Ajka Kristály nem részesülhet a munkahelyteremtő és- megőrző támogatásból, ezt a közelmúltban írt levelében Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter is megerősítette. 

- Úgy gondolom, a jelenlegi gazdasági helyzetben fontosabb lenne több száz munkahely megőrzése, mint a szabályokhoz való ragaszkodás, hiszen egyeztettem az Ajka Kristály vezetőivel, s a támogatások mellett mindössze fél évre lenne szüksége a nagy múltú cégnek a túléléshez - mondta el Ékes József.         

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!