Akadozott a rendszer

<b>Veszprém</b> - Februártól a Magyar Államkincstár intézi az elektronikus cégeljárásokkal kapcsolatos ügyeket. A rendszer átmeneti nehézséggel küzdött, az érintettekben számos kérdés vetődött fel.

Németh F. Bernadett

Az elektronikus cégeljárás során az ügyfelek által teljesített illeték, valamint költségtérítés befizetéséről a Magyar Államkincstárra háruló feladatokat - ami az igazolások kiadását jelenti - idén február elejétől közvetlenül a kincstár végzi. 

Azon igazoláskérelmek, melyek az átmeneti időszakban (2009. január 29-ig) még a korábbi szolgáltató rendszerébe érkeztek, de már a kincstár rendszeréből adták ki, átmeneti nehézséget okozhattak. Az igazolások kiadása jelenleg a rendszerszerűen, a befizetések jóváírásának másnapján visszaigazolásra kerül.

Az eljárás során számos kérdés vetődött fel az ügyfelekben, így például, a kapott igazolást nem tudják megnyitni. A Magyar Államkincstár által kiállított igazolás elektronikus hitelesítéssel van ellátva. A .dosszie formátumban csatolt hitelesített iratok, közokiratok és kiadmányok a NetLock Mokka hitelesítő szoftver használatával, illetve a Microsec e-Szignó programjával tekinthető meg. 
 
Előfordult, hogy az akta nem ment át a cégbíróságok informatikai szűrőjén, a bíróság rendszere visszaírt, hogy nem ismeri és nem fogadható el az igazolás. 

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal történt egyeztetés alapján megerősítést nyert, hogy amennyiben a bejegyzési kérelemhez a Kincstár által megküldött illeték befizetésének tényét igazoló dokumentum csatolása megtörtént, úgy a bejegyzési kérelem nem utasítható el. 
 
A Kincstár honlapján február első napjaiban szereplő nyomtatvány megszűnt, az igazolásokat a korábbi gyakorlatnak megfelelően a www.e-cegjegyzek.hu honlapon keresztül közvetlenül kell igényelni a Magyar Államkincstártól az [email protected] e-mail címről. 

Az elektronikus aláírással ellátott dokumentumot (igazolási kérelmeket) csatolni kell. A Kincstár 2009. február hatodikától csakis texthtml formátumú dokumentumot fogad el, Word vagy Pdf dokumentumként beérkezett kérelmekre igazolásokat nem ad ki. 
 
A kincstár felhívja a figyelmet arra, hogy egy e-mailben több igazolási kérelem, több e-akta nem küldhető, és hogy az ügyfeleknek az e-mailben küldött elektronikus dokumentumot, aktát kell aláírniuk. Szkennelt dokumentumot nem fogadhatnak el.
 
A cégeljárásban az elektronikusan küldött okiratokat minősített elektronikus aláírással és időbélyeggel kell ellátni. Ez XAdES-T típusú aláírást jelent. 

A múlt évben igényelt, de ez évben befizetett vagy befizetésre kerülő illeték illetve költségtérítés sorsáról a kincstár azt mondja: a korábbi rendszerből az összes függőben lévő kérelmet átvették, a befizetések feldolgozása és az igazolások kiadása folyamatos teendő nincs. 
 
Az igazolásokat a kérelem érkezésétől számított egy munkanapon belül, ha a kérelem érkezéséig a befizetést nem írták jóvá, az igazolást a jóváírástól számított egy munkanapon belül kell kiadni. Tértivevényt viszont nem kapnak arról, hogy az illetékigazolás e-mailen megkapták-e. 

Az illeték és költségbefizetésekről a kincstár nem állít ki számlát. Téves ügyazonosító számra, vagy ügyazonosító nélkül érkezett befizetésekre nem kérhető igazolás, a kincstár csak a pontosan megadott ügyazonosítóval érkezett átutalásokat igazolja vissza. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!