Mi is az a sószoba?

Napjainkban egyre inkább teret hódítanak a különböző alternatív gyógymódok, kezelések. Ezek közé tartozik a sókúra is, amelynek eredete évszázados tapasztalatokra vezethető vissza. Használata közben a sóbarlangok, illetve a sós tengeri levegő ellazító, szépítő, közérzetjavító hatását tapasztalhatjuk.

Benkovics Judit

Bár a sós levegő elősegíti az allergiás, illetve asztmás megbetegedések, allerigás jellegű bőrbetegségek javulását, az orvosi gyógykezeléseket nem helyettesíti. 

A tavaly októberben Pápán nyílt sószoba tulajdonosát, Edvy Gyulát, mindezek tükrében, az eddigi tapasztalatokról kérdeztük:


A sókúra eredete évszázados tapasztalatokra vezethető vissza
(Fotó: Benkovics Judit)


- Úgy vettük észre, hogy a legtöbben ismerősöktől, rokonoktól hallanak a szolgáltatásunkról. Kezdetben sokan kételkednek, de ha érzik, hogy egy kicsit is használ nekik, - a tapasztalatok pedig erre utalnak - visszajönnek hozzánk egy-egy kúrára. 

A sószobában töltött idő teljes nyugalomban telik, lazító zene szól, lehet újságokat lapozgatni, beszélgetni, esetleg munkából jövet aludni egy félórácskát, miközben a só észrevétlenül megkezdi jótékony munkáját a szervezetben. 

A gyerekeknek játszósarkot rendeztünk be, hogy szükség esetén szívesen jöjjenek vissza. 

Az eljárás lényege elég egyszerű, megfelelő mennyiségű sóra, és hőmérsékletre, 19 –20°C -ra van szükség, a levegő így telítődik a só mikrokristályaival, így kialakul egy úgynevezett csíramentes környezetet – ami csökkenti a betegségek és a fertőzések iránti fogékonyságot. 

Mivel mellékhatása nincs, a legkisebbek, az idősek egyaránt látogathatják a szobát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!