Vizsgálatok szerint nem okoztak károkat az eddigi fagyok

<b>Megyei körkép</b> - Megkezdődött a metszés megyénk nagyobb szőlőiben. A munka elvégzése még nem sürgős, de a gazdák többsége ilyenkor már vágyik kedves növénye ápolására.

Varga Ibolya

A hegybírók országos találkozóját tartották meg a napokban Balatonalmádiban, melyen százhatvan szakember vett részt. Varga Zoltán kertészmérnök, Balatonfüred Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanácsa elnöke elmondta: ezen az összejövetelen is foglalkoztak a metszéssel, a szőlők állapotával. 


Mersics Szilárd a Balatoncsicsó határában található családi pincészetükhöz tartozó ültetvényen végzett próbametszést
(Fotó: Gáspár Gábor)

A tél, annak ellenére, hogy többször is mínuszba fordult a hőmérő, nem okozott fagykárokat sehol az országban. 

A metszéssel a termés mennyiségét állítják be a szőlősgazdák. Ez peresz hat a minőségre is. Aki nem akarja, hogy agyonterhelje a tőkéit, az kevesebb termőrügyet hagy. 

A metszés nemcsak az idei, hanem a jövő évi termés mennyiségét is alapjaiban határozza meg. Ahhoz, hogy jó minőségű és ideális mennyiségű legyen a szőlő szüretkor, az is fontos, hogy a tavalyi évben hogyan fejlődött a növény, valamint, hogy az ősz kedvező volt-e?

A mostani időjárás igazából nem a legmegfelelőbb a metszéshez. Nem a hóesés, inkább a szél zavarja az embereket, mert sokkal hidegebbnek érzik a levegőt. 

A nagyobb gazdaságok és a hegyközségek a metszés előtt rügyvizsgálatot végeznek, illetve ezzel bízzák meg a badacsonyi Szőlészeti és Borásztai Kutatóintézetet. Az alapos vizsgálattal nemcsak a rügyek életképességét állapítják meg, hanem azt is, hogy mennyi virág, abból fürt kifejlődése várható.

A témáról a szerdai Naplóban olvashat bővebben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!