A bankváltás buktatói

<b>Megyei körkép</b> - A folyószámla olyan önálló termék, amely iránt töme- ges kereslet jelentkezik a pénzügyi tranzakcióit lebonyolítani kívánó lakosság részéről. A szolgáltatók közti váltás lehetősége a verseny alapvető garanciája pénzügyi termékek esetén is.

Tremmer Tamás

A pénzügyi szolgáltatások piacán számos példája figyelhető meg a hosszú tavú szerződéses kapcsolatoknak: egyszeri fogyasztási döntéssel a fogyasztók jellemzően hosszú időre veszik igénybe egy adott pénzügyi szolgáltató általuk kiválasztott termékét. 

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) érkezett piaci jelzések alapján egyes pénzügyi piacokon az ilyen hosszú távú szerződéses kapcsolatokban a fogyasztók döntési szabadsága jelentős mértékben korlátozódik, aminek kedvezőtlen kihatása lehet a pénzügyi piacokon folyó versenyre is.

A fentiek miatt a GVH ágazati vizsgálatot végzett Váltás egyes lakossági és kisvállalati pénzügyi termékek esetében címmel. A tanulmányban mindenre kiterjedően vizsgálták meg a váltás lehetőségeit, számításokkal támasztották alá ennek költségeit. 

A 187 oldalas jelentés bárki számára hozzáférhető a GVH honlapján. Mi ebből a folyószámlaváltás körülményeit ragadtuk ki. A tanulmány megállapítja, a folyószámla általában elsődleges kapcsolatot jelent az ügyfél és a számlavezető bank között. 

A folyószámla biztosítja egyes alapvető pénzügyi szolgáltatások igénybevételét az ügyfél mindennapos pénzügyi igényeinek kielégítésére. Kiemelkedő szerepet játszik a fizetési forgalomban: biztosítja, hogy a folyószámla tulajdonosa tranzakciókat kezdeményezzen és fogadjon. 

A folyószámlához kapcsolódó tranzakciók kezdeményezése jellemzően a tulajdonos által elhelyezett betét terhére történik. A magyar gyakorlatban a bankok általában nem követelnek meg jelentősebb betétösszeget a folyószámla megnyitásához. 

A folyószámlán jellemzően igénybe vett pénzforgalmi szolgáltatások közé tartozik a pénzfizetések fogadása, illetve pénzfizetések kezdeményezése, e tranzakciók mellett szerepet játszik a betételhelyezés is. 

Előfordulhat, hogy a betétek nem nyújtanak fedezetet a teljesíteni kívánt tranzakciókra - ilyenkor lehet szerepe a folyószámlához kapcsolódó hitelkeretnek, ami általában külön díj ellenében történik. 

Mindezekért a folyószámla olyan önálló termék, amely iránt tömeges kereslet jelentkezik a lakosság részéről. Fenti szerepén túl a folyószámla rendkívül fontos a bankok üzletpolitikájában, mert ezen keresztül újabb ügyfeleket szerezhetnek kapcsolódó termékeik értékesítésével. 

Tekintettel a már meglevő üzleti kapcsolatra, az értékesítés költségei csökkenhetnek, másrészt az ügyfél folyószámla-forgalmába történő betekintés többletinformációt nyújthat az ügyfélről a banknak. 

A kapcsolódó termékek esetében az is elfordul, hogy a folyószámla válik kapcsolt termékké: különböző termékek értékesítése során a bankok gyakran kérik ügyfeleiktől, sőt bizonyos esetekben előírják, hogy folyószámlát is nyissanak náluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!