Bangkok, a kedvenc város - Fejős Éva egzotikus helyszíneken

Veszprém - Fejős Éva csinos, fiatal nő, aki ráadásul még írni is tud. Eltökéltsége sem mindennapi, még az sem tántorította el az írástól, hogy évekkel ezelőtt a kiadók, melyek ki akarták adni műveit, sorban csődbe mentek. A közelmúltban a városi művelődési központ vendége volt, ahol munkatársa, R. Kövér Balázs beszélgetett vele.

Gaál Julianna

A regényírás  a kezdeti kiadási nehézségek miatt  tehát döcögősen indult, így aztán maradt az újságírás. Kezdetben szabadúszóként dolgozott, több magazinnak volt munkatársa. 


Ujjgyakorlatnak mindenesetre jó volt, mivel sokféle stílusban kellett írnia. Persze ennek is megvan a hátránya, mégpedig az, hogy az ember a saját hangját nehezebben tudja kibontakoztatni. 

Az újságírás maradt, a regényírás pedig jött. 

- Pár éve jelent meg az első regényem, egy kalandregény. Álnéven írtam, mivel akkoriban úgy tűnt, hogy így jobban el lehet adni. A Bangkok, tranzit és a Hotel Bali című regényeket már a saját nevem alatt adták ki. 

És hogy miért az egzotikus helyszínek? Bangkok Fejős Éva kedvenc városa, többször járt ott, bár a regény (mely eredetileg novelláskötetnek indult) egy nyaralás alatt íródott. 

A Hotel Bali a szerelem, a barátság, a megbocsátás és a felnőtté válás regénye, melyben a helyszín nem igazán markáns. A könyv négy barátnő története, akik tizenévesen Budapesten egy tragédiába torkolló buli után fogadalmat tesznek, hogy elhagyják az országot, de tizenhét év múlva újra találkoznak. 


Na de álljunk meg egy kicsit, és nézzük meg azt is, hogy a távol keletiek vajon hogy viszonyulnak a szőke magyar írónőhöz. Éva rendkívül fogékony mindenre, többek között arra, hogy szeretetet közvetítsen az emberek között, mondta neki egyszer egy Balinéz pap.

Azt mondja, egyszer meg is próbált különböző helyeket megtisztítani a szellemektől, de a vállalkozás végül komolytalan véget ért. 

Úgyhogy maradt az írás. Amikor regényt ír, Fejős Éva nem foglalkozik azzal, hogy vajon mit fog szólni az olvasó, azt mondja, így nem is lehetne írni. Vázlatot sem készít, számára írás közben pörög fel a sztori, mely aztán magával rántja és behúzza. 

A regényírás olyan, mint a futás, mondja: az elején szenved, és amikor már régóta csinálja, egyszer csak eljön az a pont, az az érzés, amiért érdemes volt belevágni. 

Ekkor azonban már annyira közel állnak hozzá a szereplők, hogy nem tud velük kiszúrni, hiába kérte az egyik ismerőse, hogy legalább egy férfi szereplőt tegyen el láb alól valamelyik regényében. 

Nem, Fejős Éva nem akarja a férfiakat eltenni láb alól, bár azt mondja, a mai férfiaknak fel kell kötniük a gatyát. Az új férfi évezrede következik, a szerepek átalakulóban vannak. Nem szabad félni a sikeres nőktől, bár az igazán férfias férfiak nem is félnek. Mindazonáltal szerinte jó ma nőnek lenni. 


Fejős Éva: Én egyre jobban hagyom azt, hogy történjenek velem a dolgok. Nagyjából tudom az irányt, ami felé szeretnék haladni
(Fotó: Penovác Károly)


A magyar nő izgalmasabb például a New York-inál, mert egyre inkább visszatérnek az igazi női szerepek, anyák és társak vagyunk, mégsem vagyunk alárendeltek és lehetőségünk van karriert is csinálni. A férfiak pedig egyre jobban képesek minket támogatni. 

Ami pedig a karriert illeti, Fejős Éva vallja, hogy amiben pedig hiszünk, azt meg is kapjuk.  

- Én hittem abban, hogy a regényem meg fog jelenni, és élhetem a magam fantáziavilágát. Biztos voltam tehát ebben, de ez nem jelenti azt, hogy ne lettek volna zökkenők. 

Később az agykontroll is megerősített abban, hogy amit a legjobban szeretnénk megkapni, azt el kell engedni, a görcsös akarás sehova nem vezet. 

Én egyre jobban hagyom azt, hogy történjenek velem a dolgok. Nagyjából tudom az irányt, ami felé szeretnék haladni, de a konkrét történéseket soha nem látom előre. Épp, mint a regényeimben. 


Júniusban megjelenik az írónő következő regénye, mely a Csajok címet viseli. A regény internetes szappanoperának indult csajok és érzelmes pasik számára, melynek hetente jelentek meg újabb és újabb részei. 

Az írás főszereplője négy nő (a Vénusz-lakók), akik olyan kérdésekre keresik a választ, amelyeket csak a legjobb barátnőikkel beszélnek meg, természetesen elsősorban a férfiakkal (a Marslakók) kapcsolatban. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!