Erőszak: Az áldozat sokszor fél a bántalmazótól

<b>Veszprém</b> - Felemás képet mutat a családon belül elkövetett erőszakos események alakulása, mert bár az ilyen körben elkövetet emberölések száma felére csökkent, a testi sértések, illetve a kiskorúak veszélyeztetése miatt indított vizsgálatok száma valamelyest emelkedtek tavaly a 2007-es adatokhoz képest.

Halmos György

Azt egyébként a szakemberek és a rendőrség munkatársai is elismerik, hogy jelentős a látencia. A sértettek főként akkor nem tesznek feljelentést, ha az őket érő bántalmazás nem éri el a fizikai vagy szexuális tettlegesség szintjét, illetve ha az áldozat félelem vagy szoros fűggőségi viszonyban él a bántalmazottjával. 

Az összes, családon belül elkövetett bűncselekmény száma 295-ről 367-re emelkedett, de a tavalyi adatok már tartalmazzák a zaklatás miatt indított nyomozásokat, ami új tényállásként jelent meg 2008-ban. 

Jelentős mértékben, 48-ról 71-re emelkedett a tartás elmulasztása miatt indított vizsgálatok száma, némileg növekedett, a 2007-es nyolcról tizenegyre emelkedett a nemi erkölcs elleni bűncselekmények száma. 

A rendőrség adatai szerint a 367 családon belüli erőszakot leginkább az egyháztartásban élő személyek követik el, de magas a volt házas, élettársak által elkövetett bűncslekemények száma is. 

Az elmúlt évben több körözést kellett eltűnés miatt indítani, mint 2007-ben. Jelentős emelkedés tapasztalható a 14 éven aluliaknál, hiszen majdnem megduplázódott az elrendelt keresések száma. Emelkedés tapasztalható az eltűnt 14-18 év közötti fiatalok számában is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!