Ez igen! A főzelék újraértelmezése

Veszprém - Kapros tavaszi karalábéfőzelék rozéborban posírozott szürkeharcsafilével, balzsamecetes cékla raguval ez annak a menünek az egyik része, amelyikkel első díjat nyertek a siófoki séfek a WACS Global Chef Challenge 2009 verseny regionális elődöntőjén.

Kiss Nikolett

Öt csapat versengett ma a Séf iskolában a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) által kiírt verseny északnyugat dunántúli selejtezőjén. Az újfajta versenykiírás szerint a kéttagú csapat egyik tagjának egy 25 év alatti szakácsnak kell lennie, ösztönözve, felkészítve ezzel a fiatalokat a versenyzésre. 


Főzelékek új felfogásban. Öt csapat versengett a veszprémi regionális selejtezőn 
(Fotó: Gáspár Gábor)

A veszprémi fordulóra Siófokról, Kaposvárról, Villányból, Füredről és Tapolcáról érkeztek a versenyzők. 

A kiírás szerint kétfajta ételt kellett elkészíteni a rendelkzésre álló öt óra alatt: egy főzelékből készített előételt, vagy klasszikus főzeléket feltéttel, új felfogásban megjelenítve, valamint egy főételt körítéssel, és minden kiegészítővel, ami az ételhez kívánkozik. 

Kocsonya Kálmán
, az MNGSZ alelnöke, a zsűri egyik tagja elmondta: a főzelék a tradícionális magyar konyha egyik alapeleme, de cél, hogy a szakemberek kicsit könnyedebbé tegyék, újraértelmezzék azokat. 

A húsos főételnél bárány, sertés, háziszárnyas vagy házinyúl lehetett az alapanyag. A szakember szerint az ételek megújításánál egy már elfeledett, de újra felfedezett alapanyag vagy technológia is jelentheti az újszerűséget. 
 
Próbáljuk rávenni a kollégákat, hogy alkossanak, alkalmazzák bátran, értelmezzék újra az általuk tanultakat, persze, az ízharmónia megtartásával. Vállalkozó szellemű kollégákra van szükség - hangsúlyozta az alelnök. 

A Volenter István és Forisek László alkotta siófoki első helyezettek húsétele egyébként kacsamellfilé májával töltve, portóiban konfitált salotte hagymás kacsazúzával, csicsóka ropogóssal, paszternákkrémmel és fokhagymás cukkinipürével volt. 

A regionális elődöntők legjobbjai a tizenkettes döntőbe kerülnek egy tavalyi verseny négy legjobb csapatával együtt. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!