Legtöbbször ittas az elkövető - Fotóval!

<b>Veszprém</b> - Gyilkosságokra, késes támadásokra nem jellemző, hogy valaki szerelemféltésből követi el szörnyű tettét.

Mátételki András

Ezt dr. Németh Balázs állítja, aki az elmúlt években több tucat életellenes ügyben hozott ítéletet. A megyei büntető bíró aláhúzta: leginkább az jellemző, hogy a vádlott, de nem egy esetben az áldozat is, ittas volt. 

Ehhez persze hozzájárul ezeknek az embereknek a személyiségzavara. Többekről állapította már meg az orvos szakértő, hogy pszichopata, azaz kórus lelki alkatú egyén. Ez persze nem azt jelenti, hogy az illetőt nem vonnák felelősségre. 

A tárgyalásokon többé-kevésbé kiderül, hogy az illető agresszív, frusztrált személyiség, aki nehezen illeszkedik be a társadalomba. Nem kiegyensúlyozott családban nőtt fel, s a környezete is rossz hatással volt rá. 

Hogy mi robbanthatja ki az emberek közötti vitát, amely végül is odáig is fajul, hogy rendőröket, mentősöket kell hívni? A megélhetési nehézségek is gyakran okoznak feszültséget, különösen ott, ahol az egyik fél mondjuk hozzányúl a nehezen összeszedett (koszt) pénzéhez, amely végül a kocsmában "folyik el". 

A családi balhék általában estefelé törnek ki, amikor - többnyire a férj - ittasan hazatér. A kákán is csomót keres, a problémákat felnagyítja, majd egy utolsó csepptől kicsordul a képzeletbeli pohár. 

Az még csak hagyján, ha a felek néhány pofonnal lerendezik a dolgot, ám akkor kezdődik az igazi dráma, amikor különböző tárgyakat kezdenek egymáshoz hajigálni. A legagresszívebbek kést kapnak fel, s megszúrják társukat. Aki viszont egyáltalán nem tud indulatainak parancsolni, s teljesen elveszti az önuralmát, nem hagyja abba egy késszúrás után…

Ritka az, mondja Németh Balázs, aki hideg fejjel eltervezi a gyilkosságot, mert partnere megcsalta. Az ilyen előre gondol az alibijére, nem visz magával mobiltelefont, nem saját autójával közelíti meg a helyszínt, vagy a szokásostól eltérően gyalog megy el kedveséhez, hogy elégtételt vegyen. 
 
Ha valaki egyszer már rács mögé került - előzetes letartóztatásban van -, mindent megtesz azért, hogy az ügyből lehetőleg jól jöjjön ki: ne ítéljék el sok évre. 

Levelet ír a nagyszülőknek, a gyerekeinek, hogy éreztesse velük, menyire rossz körülmények közé került. Élete társának pedig azt sugallja, hogy ami történt, abban nagy részt ő is benne van. Bűntudatot próbál ébreszteni benne. Ennek köszönhetően aztán a hozzátartozók sokszor élnek a mentességi jogukkal, s nem tesznek vallomást. 
 
A nők nehezebben, viszont a férfiak könnyebben megbocsátanak. A családfenntartók nem véletlenül elnézőek, ugyanis egymagukban meglehetősen elesettek, hiszen kevesen tudnak főzni, a gyerekek ellátásában sincs gyakorlatuk. 
 
Azért a nők se szeretnék, ha házastársuk hosszú éveket töltene rács mögött, mert nincs, aki pénzt keressen. Már pedig a szociális támogatásból nemigen tud megélni egy család. Ezért aztán a tárgyaláson próbálják összekuszálni a szálakat, hogy a bíróságnak minél nehezebb dolga legyen. 

Az időközben kibékült felek pedig abban reménykednek, hogy enyhe büntetést szab majd ki a bíróság. Netán felmentéssel zárul a büntető per, de ez a legritkább. 
 
A tárgyalótermekben sokszor egy-egy család különös sorsa, hányatott élete kerül "színre". Szomorúak, megrázóak ezek az "előadások".

(Képen: Az utóbbi idők egyik legvéresebb féltékenységi drámája történt 2007-ben Várpalotán. Málik György volt kedvesét négy késszúrással küldte a másvilágra, amiért 18 év fegyházra ítélték
Fotó: Rendőrség)
  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!