Már a fegyvert is használták az őrök

Csopak - A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság székházában tartották kihelyezett értekezletüket a természetvédelmi őrszolgálat vezetői: az országos irányítást ellátó minisztériumi szakemberek és a nemzeti park igazgatóságok őrszolgálat-vezetői.

Németh F. Bernadett

Dr. Temesi Géza, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese, a Természetvédelmi őrszolgálat országos vezetője elmondta, hogy az értekezlet kiemelt feladata a résztvevők jogszabály-módosítások miatti továbbképzése, az elmúlt évi tevékenység értékelése és a 2009. évi iránymutatás, valamint a Natura 2000 területek védelmének megvitatása. 

A Természetvédelmi Őrszolgálat egy évtizede működik mai formájában, a természetvédelmi őr intézménye azonban több évtizedes múltra tekint vissza. 

A szolgálat tagja a Természetvédelmi Őrök Nemzetközi Szövetségének, az International Ranger Federation (IRF) megnevezésű világszervezetnek, amely a magyarországi modellt európai és világviszonylatban is mintaértékűnek tartja.

A Természetvédelmi Őrszolgálat a nemzeti park igazgatóságok szervezetében működik. Területi illetékessége kiterjed az ország teljes közigazgatási területére (tehát nem csak a védett természeti területekre), hatásköre pedig a természet és a régészeti örökség védelmére. 

A természetvédelmi őr hatáskörében a rendvédelmi szervek tagjaiéhoz hasonló körű intézkedésre jogosult hatósági személy, aki az állami őrzési feladatokat sokrétű szakmai és alapos területi ismeretei alapján látja el. 

Intézkedése során a jogsértő tevékenységtől függően jogosult és köteles helyszíni bírságot kiszabni, szabálysértési vagy büntető, illetve közigazgatási eljárást kezdeményezni, személyt előállítani, természeti értéket, vagy az elkövetéshez használt eszközt visszatartani, előírások betartását ellenőrizni, továbbá szükség esetén kényszerítő eszközt alkalmazni. 

Az őrszolgálat országos létszáma - az elmúlt évi létszámnövelés után - jelenleg 267 fő, az állomány közel 80 százaléka felsőfokú végzettségű szakember. 
 
A védett madarak pusztítása mérgezéssel és vadászati tevékenységgel, a terepmotorozás, az illegális fakitermelés, a védett és más vadon élő növények, gombák jogellenes gyűjtése, a szemetelés és az illegális hulladék-elhelyezés, a természetkárosító gazdasági célú tevékenységek és a gondatlanságból okozott károsítások a legjelentősebb olyan kihívások, amelyekkel a természetvédelmi őrnek szembe kell néznie, olykor életveszélyes helyzetben. 

Sajnos előfordult már szolgálatifegyver-használat jogos védelmi helyzetben, de a közelmúltban volt olyan eset is, amikor az intézkedőnek kivételes képességével és testi épségének közvetlen kockáztatásával sikerült megelőznie a fegyverhasználatot.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!