Kényszerből takarékoskodnak a vincellérek

Budapest - A korábbi években tapasztalatakhoz képest a szőlővesszők jól teleltek, bár a fejlődésben lemaradás látszik - vélekednek a Magyar Agrárkamara szakemberei.

Varga Ibolya

A jelenlegi tavaszias időjárás viszont kedvező, és a hónap közepe felé már országszerte várható a rügypattanás. Az idei tél enyhe volt, fagykárokkal nem kell számolni a szőlőkertekben. Ezzel szemben, ahol tavaly a lisztharmat és - kisebb mértékben - a peronoszpórafertőzés felütötte a fejét, már most lemosó permetezést kell végezniük a gazdáknak. 


Az év egyik legelső boros programja február elején a Nyitott Pincék napja a Nivegy-völgyben
(Fotó: Gáspár Gábor)

A gyomirtás és a talajmunkák, a kötözés és támrendszer javítása folyamatos, annak ellenére is, hogy a borpiaci helyzet nem sok jóval kecsegtet az előttünk álló évben.
 
A borpiaci helyzet stagnál. Az elmúlt év első negyedévéhez képest az értékesítésben az idén 20-30 százalékos visszaesést tapasztalnak a boros gazdák. Nem jobb a helyzet egyes szőlőtermesztőknél: vannak, akik még a tavalyelőtt eladott szőlő árához sem jutottak hozzá, de a tavalyi kifizetések is sok helyen csúsznak. 

A szőlőtermelők az input költségek csökkentésére törekszenek idén, hiszen a tavalyi év alacsony felvásárlási árai, a boros pincék és a tárolók telítettsége, a piac stagnálása nem jövedelmező borpiaci év képét vetíti elénk.

Vannak, akik a megoldást a szőlőtermesztéssel való felhagyásban látják. A kivágási támogatások igénybevételével a nem nyereséges területek is hozhatnak pénzt a konyhára. 

Míg szerencsére jóval többen bizakodnak, és a kivágások helyett stratégiaváltásban, összefogásban és a gazdálkodói tevékenység diverzifikálásában: például a bortermelés mellett a minőségi borturizmusba való bekapcsolódásban gondolkodnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!