Nők "férfias munkában"

Bielefeld (MTI/dpa) - Internetes oldalakat hoztak létre, gyújtógyertyát cseréltek, és helikopterben utaztak német diáklányok, akik a több országban megrendezésre került Girls, Day (lányok napja) elnevezésű program keretein belül kaphattak ízelítőt a férfiasnak tartott munkakörökből.

Szausev Xénia

Az idei már a kilencedik alkalom volt, hogy technikai cégek, hivatalok, ipari üzemek és kutatóintézetek vendégül látták a lányokat, és bemutatkoztak a jövő női munkaerejének. 
    
Carmen Ruffer, az egész országot érintő csütörtöki program koordinátora elmondta: a több mint kilencezer rendezvénnyel várhatóan rekordot fognak dönteni. 

Örömének adott hangot amiatt is, hogy a gazdasági válság ellenére sem csökkent a vállalkozások és szervezetek részvételi kedve. Hozzátette, mindez azt is mutatja, hogy Németországban aktuális téma, és a jövőt tekintve fontos tényező a női utánpótlás biztosítása a különböző szakterületeken.
    
Az ötödik osztályos és annál idősebb lányok ízelítőt kaptak például a hamburgi városfejlesztési hivatalban egy várostervező nő munkájából. A siegeni egyetem laborjaiban és kutatótermeiben mintegy ezerötszáz leendő tudós lány tolongott. 

A Ford cég gyárában pedig a termékfejlesztés, a kutatás és az előállítás munkafolyamataiba nyerhettek bepillantást.  
    
A berlini szenátusban negyven diáklány ismerkedhetett meg a testület munkájába. Az ARD közszolgálati televízió stúdiójában pedig sajtótájékoztatón kérdezhették ki a fiatalok Ursula von der Leyen szövetségi szociális és családügyi minisztert.
    
Mint arra a kereszténydemokrata miniszter felhívta a figyelmet, a jó iskolai eredmények ellenére kevés lány választ hivatást a természettudományok, a technika vagy az informatika területén. Hozzátette, a lányok napja jó alkalom arra, hogy rájöjjenek: jobban kellene bízniuk magukban ezeken a területeken is.
    
A fiúkat ezzel párhuzamosan az ápolói illetve nevelői munkákkal ismertetik meg. Az Új utak a fiúknak elnevezésű, 2005-ben indult kampány azonban a lányok napjával ellentétben még csak gyerekcipőben jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!