Hitet tesznek a megye mellett

Veszprém - Négy megyei közgyűlés tagjai tesznek együtt hitet május 23-án Sólyban a megyerendszer mellett - hangsúlyozta Lasztovicza Jenő egy tegnap délelőtti sajtótájékoztatón.

Győrffy Árpád

A megyei közgyűlés elnöke Talabér Márta alelnökkel közösen ismertette annak az ünnepségnek a programját, mellyel Veszprém, Fejér, Pest és Zala megye első, máig fennmaradt írásos említésének ezredik évfordulója alkalmából rendeznek. 

A komoly emlékezést és jókedvű népünnepélyt ötvöző ünnepi program főpapok által celebrált ökumenikus istentisztelettel kezdődik az Árpád-kori református templomban, majd a négy megyei közgyűlés tagjai együttesen is megerősítik az addigra otthon már elfogadott határozatot az ezeréves évfordulóról. 

Az ünnepi ülésen Bujtor István és Eperjes Károly színművészek működnek közre, a vendégek között lesz dr. Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök.

Az ülést követően emlékdobozt helyeznek el a templom padozatában, mely az ünnepi határozaton, a négy megye egy-egy zacskó földjén és milleneumi emlékérmein kívül tartalmazza a teljes magyar pénzérme sorozatot és a megyei lapok aznapi példányát.

A rendezvény keretében adják át az évforduló kapcsán indított vetélkedők, pályázatok díjait, s fogadják  a Megyefutás résztvevőit.

Délután kétszáz néptáncos, népzenész közreműködésével rendeznek gálaműsort, több kiállítás, köztük a "4xezer maci" című mellett megnyitják a sólyi gazdák pincéit, lesz íjászat, helikopteres repülés, vásár, kézműves-, hadtörténeti-, jurta- és fegyverbemutató.

(Fotó: Győrffy Árpád)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!